Kibera sa nachádza neďaleko centra metropoly. Odlišuje sa od neho však nielen vzhľadom prístreškov, ale jej obyvatelia často bojujú aj o základné potreby.ZSUZSÁNNA FODOR/SVET MEDZI RIADKAMI
StoryEditor

Obchod prekvitá aj na ulici

28.07.2019, 00:00
Druhý svet biznisu sa už neodohráva v mrakodrapoch, ale o niekoľko desiatok metrov nižšie, na ulici.

Napríklad v kenskej štvrti Eastleigh na severovýchode Nairobi. Pôvodne bola tranzitným bodom, odkiaľ imigranti cestovali ďalej, dnes je trvalým bydliskom hlavne pre početné komunity Somálčanov.

Po Hlavnej obchodnej štvrti ide o druhý najväčší ekonomický hub, v ktorom sa nachádza vyše 50 obchodných domov. Zaujímavosťou je, že žiadny z nich nevlastní jeden konkrétny majiteľ: „Na nájom domu sa skladajú obchodníci spoločne a potom si delia zisky.

Písomné dohody často chýbajú a sú uzatvorené iba na dôvere. To je v Keni veľmi častý postup,“ vysvetľuje ďalej Ahmed. V roku 2012 sa Eastleigh podieľala až na štvrtine daní z príjmov. Pred tromi rokmi prosperitu štvrte narušil spor medzi takzvanými hawkers, obchodníkmi na ulici, a vlastníkmi obchodov.

Eastleigh sa však cez to dokázal preniesť. Stále si tam kúpite veci od výmyslu sveta, najčastejšie však odevy, topánky či kabelky, po ktoré pravidelne dochádzajú obyvatelia aj z užšieho centra.

Obchodu sa však darí skutočne všade, aj v kiberskom slume. Medzi provizórnymi prístreškami nájdete od potravín a mäsiarstiev, ktorých je tu najviac, aj kaderníctva, pobočky banky či dokonca posilňovne.

Tento biznis sa väčšinou dedí z generácie na generáciu a pre väčšinu obyvateľov tvorí hlavný zdroj obživy. V Kibere si netradične otvorila svoj biznis aj pôvodne švédska architektka, fotografka a učiteľka v jednej osobe Camilla Wirseenová.

V slume pomáha prostredníctvom rôznych organizácií už 10 rokov. K jej najnovším aktivitám patrí turistický obchod Ghetto Gifts, ktorý otvorila vlani. „Rozhodla som sa rozhodla pomôcť obyvateľom priamo, lebo cez rôzne mimovládky nemám istotu, kde peniaze finálne skončia,“ opisuje pre HN Camilla.

Obchod Ghetto Gifts však nie je iba arénou výrobkov, ale aj miestom pomoci. Vznikol pod organizáciou The Cup, ktorá už viac ako tri roky šíri medzi dievčatami osvetu o tom, ako funguje menštruačný kalíšok. A výťažok z obchodu smeruje priamo do organizácie.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 00:09