Japonsko má pre ženy a jedine pre ne, vyhradené koče v rámci ich systému dopravy. Využívajú sa väčšinou počas rannej špičky, aby ženy mohli jazdiť s pocitom bezpečia. Mnoho japonských mužov totiž praktizuje voyeurizmus, čo vedie k masívnemu obťažovaniu žien počas cesty v preplnených vlakoch a metre. V Japonsku ide o bežnú vec a možno aj kvôli týmto opatreniam sa hrdia titulom jednej z krajín, kde je najmenej znásilnení.Flickr
StoryEditor

Rozhovor: Zavážili kultúrne zvyklosti a anonymita, tvrdí odborník

18.01.2019, 23:00
Peter Géc, člen výkonného výboru Združenia pre bankové karty Slovenska, vysvetľuje, že Japonsko nie je bežným cieľom našich turistov a s väčšou kritikou sa preto nestretli.

Je prekvapivé, že je v Japonsku vysoké percento platieb v hotovosti?

Vo všeobecnosti sa nedá povedať, že technologická vyspelosť má vplyv na redukciu hotovosti v bežnom živote. Možnosť elektronickej platby ešte neznamená vytvorenie nového štandardu. Hlavnými dôvodmi boli identifikované kultúrne zvyklosti a predovšetkým anonymita, ktorú papierové bankovky garantujú.

Sťažuje turistom situáciu aj prítomnosť embosovaných kariet?

Embosment, teda reliéfne vystúpenie písma, je u nás pomaly prežitkom, lebo väčšina kariet podporuje elektronické spracovanie transakcie. Samozrejme, ak turista má iba elektronickú kartu, u obchodníka so „žehličkou“ imprinterom nezaplatí.

Stretli ste sa pre to s kritikou Slovákov, ktorí boli v Japonsku? Alebo, naopak, japonských turistov, ktorí pricestovali k nám?

Japonsko nie je bežným cieľom slovenských turistov, preto zásadné pripomienky alebo komentáre nemáme. Japonskí turisti sú zas štandardne vybavení medzinárodnými platobnými kartami, ktoré u nás bežne fungujú. Jedinou výnimkou môže byť lokálna platobná schéma JCB, ktorá nie je v Európe rozšírená. Avšak ako som spomenul, turisti z tejto krajiny vlastnia aj iné karty, takže za služby alebo tovar zaplatia aj u nás.

Je v nejakých iných krajinách situácia s platbami podobná?

V Európe je to predovšetkým Taliansko. Nemecko je na tom lepšie, avšak stále prevažuje hotovosť podobne ako u nás.

Ako je to na Slovensku?

Približne 60 percent platieb prebieha hotovosťou a 40 percent elektronickými platobnými prostriedkami.

01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 18:07