Vždy si všímajte personál. Správanie a nálada personálu = kvalita a úroveň reštaurácie.pixabay
StoryEditor

Chýbajú ľudia

29.11.2018, 15:54
Prakticky všetky spoločnosti na Slovensku pociťujú nedostatok pracovných síl.

No pri tomto type biznisu sa to prejavuje najvýraznejšie.

Hotely a reštaurácie, tak ako aj iné sektory neustále apelujú na zníženie odvodov, ktoré by stlačili celkovú cenu práce nadol, vďaka čomu by boli na trhu konkurencieschopnejšie. Podľa údajov zo stredných škôl, oblasť gastra a hotelierstva študuje o 45 percent menej študentov ako pred desiatimi rokmi, no zároveň len jedna tretina zostáva pracovať v oblasti.

A z konečného čísla absolventov iba polovica zostáva na Slovensku. Nedostatok ľudí výrazne zvyšuje cenu práce v službách aj samotné služby.

„Platy rastú už tretí rok extrémne. Oveľa viac nad infláciou. Čakáme, kedy sa tá krivka zalomí, ale zatiaľ sa to nedeje,“ upozorňuje šéf najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa Group Peter Štecko.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívom cudzincov je nasadenie 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-27 09:32:15 - Feat.: - Title: Podmienky prijatia vysokokvalifikovanej pracovnej sily sa majú zjednodušiť, rozhodla vláda
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 11:16