4. Chýbajú ľudia

Snímka: pixabay

No pri tomto type biznisu sa to prejavuje najvýraznejšie.

Hotely a reštaurácie, tak ako aj iné sektory neustále apelujú na zníženie odvodov, ktoré by stlačili celkovú cenu práce nadol, vďaka čomu by boli na trhu konkurencieschopnejšie. Podľa údajov zo stredných škôl, oblasť gastra a hotelierstva študuje o 45 percent menej študentov ako pred desiatimi rokmi, no zároveň len jedna tretina zostáva pracovať v oblasti.

A z konečného čísla absolventov iba polovica zostáva na Slovensku. Nedostatok ľudí výrazne zvyšuje cenu práce v službách aj samotné služby.

„Platy rastú už tretí rok extrémne. Oveľa viac nad infláciou. Čakáme, kedy sa tá krivka zalomí, ale zatiaľ sa to nedeje,“ upozorňuje šéf najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa Group Peter Štecko.

Najčítanejšie témy