Reuters
StoryEditor

Poznajú Fíni korupciu?

04.01.2022, 10:16
Jedným z najväčších rozdielov medzi našimi krajinami je úspešnosť boja proti korupcii.

Kým Fínsko sa v aktuálnom celosvetovom rebríčku Global Corruption Index 2021 umiestnilo na prvej priečke ako štát s najnižšou mierou korupcie, Slovensku patrí nelichotivé 42. miesto. Pred nami sú dokonca také krajiny ako Gruzínsko, Malta, Uruguaj či Kostarika. „Takzvaná pouličná korupcia, kde by policajti, colníci, lekári, učitelia alebo zástupcovia ďalších profesií vyžadovali za výkon svojich povinností či práce úplatok, je vo Fínsku veľmi zriedkavá. Objavili sa však prípady korupcie pri financovaní politických strán či presadzovaní niektorých kandidátov, taktiež pri urbanistickom plánovaní alebo stavebných projektoch,“ píše sa v nedávnej štúdii Európskeho inštitútu pre prevenciu a kontrolu kriminality. Nie je náhoda, že inštitúcia, ktorá vznikla pred vyše 40 rokmi na základe dohody medzi OSN a fínskou vládou, sídli práve v Helsinkách.

Každý odhalený prípad čo i len podozrenia z korupcie vo Fínsku je podrobne vyšetrovaný a rozpitvávaný na sociálnych sieťach. V máji minulého roka obletel domácimi i zahraničnými médiami škandál obľúbenej premiérky Sanny Marinovej. Ukázalo sa totiž, že od nástupu do úradu pred dvoma rokmi dostala vyše 14-tisíc eur ako príspevky za raňajky a studené jedlá podávané v jej rezidencii Kesäranta v Helsinkách. Marinová vzápätí ubezpečila, že celú sumu zaplatí sama z vlastnej peňaženky. Dodala, že o tento benefit nežiadala ani sa nezúčastňovala na rozhodovaní o ňom.

Pre fínskych investorov je preto neraz šokom, keď prídu na Slovensko a stretnú sa s prípadmi brzdenia ich projektov kladením rôznych prekážok pod nohy. S tým má skúsenosť aj Peikko Slovakia. „Pred niekoľkými rokmi sme požiadali slovenské úrady o stavebné povolenie. Plánovali sme rozšíriť existujúce parkovisko, ale bolo to nemožné. Zrazu sa objavil istý jednotlivec, ktorý pripomienkoval náš projekt nezmyselnými požiadavkami a urobil všetko pre to, aby celý schvaľovací proces spomalil. Bolo pre mňa obrovským sklamaním, že na Slovensku neexistujú žiadne mechanizmy, ktoré by dokázali zastaviť takýto druh doslova až kriminálnych aktivít. Očividne išlo o vydieranie,“ povedal pred niekoľkými mesiacmi v rozhovore pre HN Topi Paananen. Slovenskú vládu vyzval, aby tvrdo bojovala proti takýmto praktikám.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 02:50