TASR/Reuters
StoryEditor

Prečo lietadlo v Rusku havarovalo?

12.02.2018, 23:00
Vyše ročnú pauzu od leteckej katastrofy cez víkend prerušil pád ruského lietadla.

71 ľudí ruského lietadla Antonov An -148 Saratovských aerolínií sa po odlete z moskovského letiska Domodedovo už nedočkalo svojho cieľa v Orsku pri hraniciach s Kazachstanom. Stroj sa zrútil iba šesť minút po štarte, haváriu nikto neprežil. Dve minúty po štarte zmizol z radarov až dopadol asi 70 kilometrov od hlavného mesta. Lietadlo podľa aerolínií nemalo žiadne technické problémy a bolo moderné a spoľahlivé.

Pilot mal byť skúsený a nemal na konte žiadne prešľapy. O tom, že havária sa uskutočnila závratne rýchlo svedčí aj skutočnosť, že posádka nestihla vyslať žiaden núdzový signál.

Čo teda nehodu spôsobilo? Počas letu stroj niekoľkokrát zmenil letovú výšku. Vyšetrovatelia už našli obe čierne skrinky a zvažujú rôzne možnosti. Skloňuje sa nepriaznivé počasie v podobe snehových prehánok, z toho prameniaca námraza na povrchu lietadla, pochybenie pilota aj zlyhanie techniky napríklad v podobe chybného ukazovateľa rýchlosti.

Terorizmus podľa vyšetrovateľov nepripadá do úvahy. Podobne vylúčili aj možnosť zrazenia sa s iným strojom. Zistili, že stroj po náraze do zeme začal horieť,  uvádza sa preto aj možná explózia trhaviny.

„Vyšetrovanie leteckej nehody nie je záležitosť dní, ale trvá dlhšiu dobu, pri veľkom lietadle sa musí posúdiť veľa faktorov. Nedá sa teda na druhý deň hneď skonštatovať, či to bolo počasie alebo niečo iné,“ opisuje Kolmann. 

Pre Saratovské aerolínky ide o prvú smrteľnú nehodu od ich vzniku v 90. rokoch. Zaujímavý je fakt, že v minulosti mali problém s bezpečnosťou. Išlo o porušovanie predpisov, keď sa zistilo, že pri jednom z letov sa v pilotnej kabíne nachádzal okrem posádky aj niekto iný. Podľa BBC dostala spoločnosť preto zákaz činnosti, voči čomu sa odvolala, podnikla zmeny a o rok na to aj opäť obnovila lety.

Úrady už vypočuli letecký personál, ktorý sa zúčastnil prípravy na osudný let. Na rade by mala byť aj mimoriadna kontrola v aerolínkach. Ruská prokuratúra zahájila trestné konanie pre podozrenie z porušenia pravidiel bezpečnosti leteckej premávky. Na vyšetrovaní sa bude podieľať špeciálna komisia, ktorá má nariadenie od prezidenta Vladimira Putina.

01 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze 04 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 00:23