Flickr.com/Michell Zappa
StoryEditor

Prečo je taká obľúbená?

29.01.2018, 23:00
Nejde iba o chutné mäsové guličky.

Ďakovné správy zákazníkov za vnuknutie inšpiratívnych ideí, prístup predajcov či tipy, ako nájsť pre tovar iné využitie. To všetko sa dá nájsť na nástenke reťazca na sociálnej sieti. IKEA si nadovšetko cení spokojnosť svojich zákazníkov, o čom svedčí ochota personálu aj v prípadoch, keď si zabudnete nájsť peňaženku a musíte sa po ňu vrátiť domov. Rozhoduje každý detail.

Okrem toho, IKEA si svojich zákazníkov chce prilákať aj vytvorením si s nimi vzťahu. V tomto prípade nehovoríme iba o vernostných kartičkách. Namiesto toho, aby boli ich produkty viazané na čísla sú nazvané po škandinávskych ostrovoch, ľuďoch, vtákoch či lesných plodoch, a tak zákazníkom aj bližšie. I keď názvy sú niekedy pre našincov krkolomné na zapamätanie.

„Značka IKEA prišla na Slovensko v máji 1992. Odvtedy prešla dlhú a úspešnú cestu, priniesli sme škandinávsky dizajn, ktorý mal u zákazníkov úspech. Dnes je obchodný dom IKEA Bratislava rozlohou najväčší v Strednej Európe,“ povedal pre HN Richard Citnar, riaditeľ Obchodného domu IKEA Bratislava.

Dodáva tiež, že neustále sledujú globálne trendy aj lokálne špecifiká. Ako líder na trhu s bytovým zariadením chcú nájsť spôsoby, ako byť k zákazníkom čo najbližšie, ponúkať a umožniť im pohodlné nakupovanie a vysoký štandard služieb: „Našou ambíciou vždy bolo napĺňať nákupné očakávania a potreby našich zákazníkov, preto sme v minulom roku spustili službu Nákup on-line. Zákazníci tak môžu nakupovať on-line, z pohodlia domova. V IKEA nám tiež záleží na tom, aby sme mali pozitívny vplyv na ľudí a planétu.“

IKEA tiež pracuje s konceptom, že nie je len miestom, kde ľudia míňajú svoje úspory a zariaďujú svoje domácnosti, ale aj tým, kde sa môžu poprechádzať po showroome (spôsobu usporiadania obchodu sme sa venovali aj tu) či si môžu posedieť s rodinou či priateľmi pri chutnom, ako inak švédskom jedle. Za povestnými mäsovými guličkami sa totiž chodí aj bez dodatočného nákupu.

„Takéto naaranžovanie v nás vyvoláva predstavy, ako by mohla vyzerať moja spálňa, aká pekná by mohla byť moja kuchyňa. Predstavujeme si, že daný produkt vlastníme, čo je z predajného hľadiska ideálny scenár, lebo to zvyšuje šancu, že si ho kúpime. Výskumy ukazujú, že viac ako 90 percent nákupných rozhodnutí sa udeje podvedome na základe emócií a rôznych skratiek v rozhodovaní,“ ozrejmuje Šucha.

Citnar ďalej dodáva, že je to miesto naozaj pre všetkých, na inšpiráciu, nákupy, oddych, stretnutie s priateľmi či dobré jedlo: „Ide o celú nákupnú skúsenosť, aby sa tu zákazníci cítili „ako doma“, aby sa sem radi vracali po inšpiráciu a naše výrobky, ktoré im pomôžu zlepšiť ich každodenný život. Chceme, aby boli návštevníci zvedaví, čo nového v IKEA nájdu pri každej návšteve, či v obchodnom dome, na webe alebo kdekoľvek inde, preto pravidelne obmieňame sortiment a prinášame novinky, limitované kolekcie, či spolupráce so svetovými dizajnérmi," pokračuje Citnar. 

Podľa neho záujem o jedlá a potraviny v Reštaurácii IKEA, Bistre a obchode so švédskymi potravinami stúpa. Ako najobľúbenejšie hodnotí už spomenuté mäsové guličky, losos a škoricové koláčiky.

01 - Modified: 2024-04-11 13:33:42 - Feat.: - Title: Nábytkárska firma IKEA Industry otvorila novú súčasť svojho závodu v Malackách, zamestná 130 pracovníkov 02 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 03 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 04 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 05 - Modified: 2024-01-24 17:54:20 - Feat.: - Title: Nábytok na Slovensku hlási stámiliónové tržby. Nárast však neprekonal infláciu v Ikei ani Jysku
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 00:52