StoryEditor

Crowdfunding preverí podnikateľský nápad. V zahraničí ho využíva aj štát (rozhovor)

22.11.2021, 01:00
Aj neúspešná kampaň je cenná skúsenosť, z ktorej navyše neplynú žiadne negatívne konzekvencie, hovorí Zuzana Zaťovič, projektová manažérka portálu StartLab.

Crowdfundingová platforma StartLab na Slovensku funguje už 6 rokov. Teraz o tejto forme získavania peňazí vydávate aj knihu. Dá sa povedať, že sa na Slovensku crowdfunding „uchytil“?

Áno, postupom času je spustených kampaní čoraz viac. Kým v roku 2016 sme na StartLabe spustili 33 kampaní, v tomto roku to bude okolo 300. Vidíme to aj pri inom type ako je odmenový crowdfunding, napríklad darcovský crowdfunding cez službu DARUJME.sk alebo na platforme Ľudia Ľuďom. Na všetkých platformách rastie tak počet tých, ktorí zbierajú peniaze, ako aj tých, ktorí na projekty prispievajú. Autori takýchto výziev a kampaní pochopili výhody online fundraisingu a postupne si naň zvyká a získava dôveru aj široká verejnosť.

Prečo je dôležité, aby ľudia rozumeli crowdfundingu, či už sú na strane dávajúcich alebo prijímateľov podpory?

Predovšetkým pre výhody, ktoré tento systém prináša. Na strane autorov je to relatívne jednoduchá možnosť získania peňazí, propagácia zámeru a získanie okamžitej spätnej väzby. Na strane prispievateľov je to možnosť zapojiť sa a pomôcť vzniknúť zaujímavým projektom, ktoré často v bežných schémach podporu nenašli. Ide o jednoduchý a transparentný systém, do ktorého sa môže zapojiť ktokoľvek.

Zuzana Zaťovič, projektová manažérka StartLabu Zuzana Zaťovič, projektová manažérka StartLabu Zuzana Zaťovič

Často je ako odmena za podporu kampane použitý produkt inej firmy. Otvára sa tým priestor na synergiu rôznych odvetví alebo dokonca konkurencie?

Všeobecne sa dá povedať, že crowdfunding je forma spolupráce. Koho autor do tejto spolupráce prizve, je na jeho možnostiach a schopnostiach. Participovať sa dá na viacerých úrovniach. Či už finančnou podporu projektu, podporou projektu vo forme matchingu, ale aj tak, ak ma autor pred kampaňou osloví, ja mu svoje produkty dám zadarmo alebo za výhodných podmienok ako odmeny do kampane a tak pod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 23:55