nemocnica, zdravotníctvoDreamstime
StoryEditor

Podvyživený rezort?

05.11.2021, 20:00

Počas pandémie boli odkladané plánované hospitalizácie, predĺžili sa čakacie listiny, znížil sa počet novodiagnostikovaných pacientov. Táto odložená starostlivosť môže podľa združení spôsobiť ďalšie zvýšenie nákladov. Pacienti totiž prichádzajú v neskorších štádiách svojej diagnózy a ich liečba je tak nákladnejšia. Aj v necovidové roky bolo nutné dofinancovávať rozpočty zdravotníctva počas roka, spúšťať stále nové kolá oddlžovania nemocníc či zachraňovať štátnu poisťovňu. Pandémia je pre zdravotníctvo ešte náročnejším obdobím.

„Ak vláda SR nepristúpi k stiahnutiu tohto návrhu a nezmení prístup k financovaniu slovenského zdravotníctva, budeme musieť ako organizácie združujúce poskytovateľov zdravotnej starostlivosti pristúpiť k aktívnym krokom na zabránenie krízovému scenáru,“ vraví hovorkyňa AZZZ Miriam Filová.

Podvyživený rezort?

Historicky je slovenské zdravotníctvo podľa Miriam Filovej na vedľajšej koľaji. „Dokazujú to aj každoročné diskusie o rozpočte a najmä to, že každý rok potrebuje slovenské zdravotníctvo zachraňovať v podobe dofinancovania,“ vraví hovorkyňa.

V absolútnych hodnotách výdavky na zdravotníctvo dlhodobo rastú, tak ako dlhodobo rastú výdavky štátu do ostatných oblastí. Ak však podľa analytikov porovnáme výdavky na zdravotníctvo s veľkosťou slovenskej ekonomiky, tak ich podiel stagnuje, či dokonca klesá. „Nároky na zdravotníctvo každoročne prudko rastú a bez toho, aby štát agresívnejšie prilieval peniaze alebo aby bol umožnený vstup dodatočných súkromných prostriedkov do systému, sa nožnice medzi očakávaniami a dostupnými financiami roztvárajú,“ vysvetľuje Martin Vlachynský z INESS.

Analytik INEKO Dušan Zachar zasa upozorňuje, že dôležité je sledovať aj iné ukazovatele. „Napríklad čo a v akej kvalite za vyčlenené peniaze v zdravotníctve pacient dostáva a aké sú výsledky slovenského zdravotníctva. To vo verejnej debate o rozpočte často chýba, pritom by to malo byť jej neoddeliteľnou súčasťou,“ myslí si Zachar. Tak ako sa hodnota za peniaze nedá posudzovať bez informácií o vyčlenených peniazoch, nedá sa hodnotiť ani bez informácií o získanej hodnote pre spoločnosť

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 08:45