Do Turecka sa dá ísť až do konca októbra, niektoré cestovky ponúkajú zájazdy aj počas zimy. Počasie aj more je stále horúce. Cestovatelia ale upozorňujú, že v menších hoteloch môže byť horšia kvalita služieb. Veľké rezorty sú však známe svojou absolútnou precíznosťou, čistotou a rozsahom all inclusive.Flickr.com
StoryEditor

Ako to ovplyvní dovolenky?

22.11.2017, 13:46
Turci chcú turistov čo najviac pritiahnuť.

Cenu by to ovplyvniť nemalo

Dovolenky v Turecku sú už zmluvne zabezpečené vrátane dohodnutých cien, vysvetľuje Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr: „V súčasnosti obchodní partneri našich cestovných kancelárií v Turecku, domáci touroperátori, spravidla neobchodujú s domácimi hotelmi na báze tureckých lír, ale v eurách alebo v dolároch. A aj ceny pre naše cestovné kancelárie sú založené na eurách, a preto sa domnievam, že kolísajúci kurz tureckej líry neovplyvní ceny zájazdov do Turecka. Služby mimo hotelov ako reštaurácie, výlety, nákupy a podobne však môžu byť lacnejšie". Sám ešte dodáva, že či tomu tak naozaj bude, ukáže až budúcnosť, keďže leto 2018 je ešte relatívne ďaleko.

Lietadlová posila

Turecké aerolínky Turkish Airlines sa rozhodli zakúpiť od amerického výrobcu Boeing 40 lietadiel 787-9 Dreamliner, čím posilnia širokotrupé lietadlá na treťom Istanbulskom letisku, kapacitu svojich lietadiel a zvýšia aj spokojnosť a komfort cestujúcich.

Turecký turizmus sa po turbulentnom vlaňajšku s nepodareným pučom a teroristickými útokmi spamätal a počet turistov od januára do septembra dosiahol 26 miliónov, čo podporilo aj viac turistov z Ruska, Nemecka či Veľkej Británie.

Turecko je tiež obľúbená krajina pre Grékov a minulý rok ho navštívili 40 percent gréckych občanov.

Situácia sa zapríčinila o tom, že tak, ako krajinu navštívilo predvlani 39 miliónov turistov, minulý rok to bolo 24 miliónov.

Tržby z turizmu ochromilo aj zostrelenie ruskej stíhačky v novembri pred dvomi rokmi Turkami pri hranici so Sýriou.

Blíži sa Rok Tróje

Za posledných 15 rokov však zaznamenalo značný nárast v počte turistov – v roku 2015 sa tento počet priblížil k 40 biliónom, zatiaľ čo v roku 2002 to bolo 13 miliónov.

Ministerstvo pre kultúru a turizmus dokonca považuje ďalší rok za Rok Tróje.

Podľa ich vyjadrenia, tak, ako bola Trója jedným z najznámejších antických miest, tak aj Turecko bude vypracovávať projekty na základe jej úspechu.

Počas roka by sa mali definovať nedostatky v turistickom sektore, čo by tak pomohlo k jeho lepšiemu oživeniu. Ministerstvo vyjadrilo potrebu zlepšiť infraštruktúru, čo by príchod turistov malo ešte zvýšiť.

Treba osloviť všetkých turistov

Neďaleko istanbulského Taksímskeho námestia tiež Turecko plánuje postaviť novú modernú budovu opery, dokončená by mala byť na konci roku 2019.

Prezident Erdogan tiež vyzdvihol potrebu Turecka pritiahnuť turistov aj z iných, pre nich zatiaľ nových oblastí.

Patrí k nim Čína, India, Malajzia, Indonézia, Japonsko, Južné Kórea a krajiny Južnej Ameriky.

Po obnovení víz medzi Tureckom a Spojenými štátmi by ani počet amerických turistov smerujúcich do krajiny nemal byť nižší.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 12:42