StoryEditor

Aké mali ľudia za socializmu výhody a aké nevýhody?

14.11.2017, 11:20
Za socializmu bolo lepšie, lebo byty boli zadarmo a každý mal prácu.

Takýto je názor mnohých starších ročníkov. Aby sme boli pri porovnávaní féroví, mali by sme zarátať výhody aj nevýhody, ktoré režim prinášal.  Medzi benefity patrili okrem plnej zamestnanosti a lacných bytov, napríklad aj ultravýhodné mladomanželské pôžičky. Narozdiel od súčasnosti sa jasle a škôlka ušla každému dieťaťu. A napokon, štátom dotované potraviny aj oblečenie pre deti boli priateľské k socialistickej peňaženke.

Byrokratické peklo

Životná úroveň však nezávisí len od výšky mzdy a cenovej hladiny.  Na druhej strane je tu séria nevýhod, ktoré zhoršovali kvalitu života bežného človeka.

Keď chceli ľudia počas socializmu vycestovať na Západ, čakalo ich zdĺhavé byrokratické peklo. Potrebovali výjazdovú doložku, ktorú v práci schvaľoval výbor komunistickej strany, vysokoškoláci zas potrebovali odporúčania od učiteľov aj Socialistického zväzu mládeže. Na povolenie vycestovať ste mohli čakať mesiace a napokon ste ho vôbec nemuseli dostať.

Dlhé rady na potraviny

Život strpčovalo aj to, že v obchodoch sa neraz nedali dostať potraviny a tovary bežnej dennej spotreby. Notoricky známe sú dlhé rady na kubánske pomaranče a na toaletný papier. Celkovo bolo na výber menej druhov tovarov a diskutovať sa dá aj o kvalite.

Osobitnou kapitolou bolo chabo ochraňované životné prostredie. Fabriky vypúšťali do ovzdušia, vody a pôdy tony jedovatých látok. Monitoring neexistoval, preto ani nie je jasné, do akej miery sa poškodila príroda a ľudské zdravie. V neposlednom rade tu bola nemožnosť prezentovať svoje názory. Aspoň nie tie, ktoré neboli v súlade so socialistickou ideológiou. A hlavne nie nahlas.



01 - Modified: 2024-04-05 10:25:47 - Feat.: - Title: NATO prispelo k demokracii v bývalých socialistických štátoch 02 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave? 03 - Modified: 2024-03-26 15:40:06 - Feat.: - Title: Slováci sa odrazili od dna a preskočili Grékov. No do piatich rokov budeme poslední, varuje pre HN ekonóm 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnovme gulag, navrhuje ruský poslanec. Chce zlikvidovať pätinu Rusov 05 - Modified: 2023-12-24 09:00:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Skromný stromček a haldy snehu. Takto ľudia oslavovali Vianoce počas socializmu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 02:05