StoryEditor

V čom juhočínsky Šen-čen dominuje?

07.10.2017, 13:00
Kto Šen-čen navštívil pred troma či štyrmi desaťročiami a príde tam dnes, neprestane sa čudovať.

Zmeny najlepšie uvidíte z vrchu Lian Chua-šan, kde sa pred vami rozprestrie panoráma centrálnej obchodnej štvrte Fu-tienu plná mrakodrapov a rôznych futuristických stavieb zo skla a betónu. V takmer všetkých sídlia technologické koncerny, banky alebo obchodné spoločnosti. Niet divu, že práve v Šen-čene sa nachádza štvrtá najvyššia budova na svete, takmer 600 metrov vysoký Ping An Finance Center, patriaci jednej z najväčších poisťovní Číny Ping An Insurance. Okrem nej nájdete v prvej päťdesiatke top mrakodrapov sveta ďalšie tri šen-čenské budovy.
Centrálnej oblasti mesta, ktorá sa vám odhalí pri pohľade z vrchu Lian Chua-šan, dominuje obrovské námestie s hypermodernou stavbou multifunkčného Šen-čenského múzea. A práve v ňom sa dozviete nielen o histórii megapolisu, ale najmä o jeho budúcnosti spojenej s ďalším rozvojom informačných technológií. „Zo všetkých inovácií a patentov, ktoré sa zrodia v Číne, vzniká 50 percent v Šen-čene,“ pripomína pre HN Stephanie Ji-ze Čengová, sprievodkyňa v Šen-čenskom múzeu.
Ďalším zaujímavým číslom je fakt, že v Číne vzniká 80 percent celosvetovej produkcie mobilných zariadení či komponentov. A z tohto množstva sa polovica vyrobí práve v Šen-čene. Mesto na severnom cípe delty Perlovej rieky však nežije iba z telekomunikačného biznisu. V múzeu, ktoré je akousi prehliadkou miestnych nápadov a inovácií, vám ukážu najnovšie modely televízií, rýchločlnov či elektromobilov.
V meste má napríklad významnú továreň jedna z najväčších čínskych automobiliek BYD. Práve o nej sa pred časom hovorilo, že plánuje na Slovensku vyvíjať nové vozidlá, ktoré by sa následne sériovo vyrábali v Číne. Automobilka mala rokovať s bratislavskou spoločnosťou, ktorá by pre ňu vyvíjala elektromobily.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 04:20