Prevencia demencie spočíva najmä v aktívnej mozgovej činnosti.Foto: Pixabay
StoryEditor

Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou

03.01.2024, 09:00

Demencia, postihujúca milióny ľudí po celom svete, je stav, ktorý ovplyvňuje život nielen diagnostikovaných pacientov, ale aj ich rodín.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie v roku 2020 trpelo demenciou viac ako 50 miliónov ľudí z celej svetovej populácie. 

 

Ide o skupinu symptómov

Demencia nie je len samostatné ochorenie, ale skupina symptómov spojených so zníženou kognitívnou funkciou. Na rozdiel od bežného starnutia, demencia vedie k stratám pamäti, zmätenosti a neschopnosti vykonávať každodenné úlohy. Samozrejme, záleží od štádia ochorenia, v ktorom sa jednotlivec nachádza. Starší ľudia nad 65 rokov majú vyššie riziko rozvoja demencie, úlohu v prípade tohto ochorenia môžu zohrávať aj genetické faktory, rodinná anamnéza a kardiovaskulárne ochorenia.

 

„Pojem demencia spájame s poklesom komunitných funkcii v staršom veku, zvyčajne u ľudí nad 65 rokov. Najčastejšie sa stretávame s demenciou pri Alzheimerovej chorobe, ktorá tvorí až 60 % zo všetkých demencií celosvetovo,“ vysvetľuje Mykola Zholob, lekár psychiatrickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice.

Demencia pri Alzheimerovej chorobe je podľa neho primárne neurodegeneratívne ochorenie, čo sa charakterizuje postupným úbytkom kognitívnych funkcií a stratou samostatnosti pacienta.

 

S vekom riziko ochorenia stúpa

Lekár Zholob tvrdí, že štatisticky riziko ochorieť demenciou s vekom stúpa. „Do 65 rokov je pravdepodobnosť vzniku ochorenia okolo jedného percenta, od 65 do 85 rokov riziko stúpa už na päť percnet, ale vo veku nad 85 rokov je to už cca 40 %,“ hovorí odborník.

Väčšinu prípadov podľa neho tvorí sporadická senilná forma, to znamená že sa vyvinie vo veku nad 65 rokov. Povedať s istotou z čoho, lekári nevedia. „Predsenilné formy, ktoré vznikajú v mladšom veku ako 65 rokov, sú omnoho vzácnejšie a tvoria okolo desať percent všetkých demencií s Alheizmerom a medzi nimi sú často geneticky podmienené formy. Bohužiaľ, terajšia medicína nevie vyliečiť, ani zastaviť demenciu pri Alzheimerovej chorobe. Vieme ju však včas diagnostikovať, liečbou výrazne spomaliť progresiu daného ochorenia a zabezpečiť tak aj roky komfortného samostatného života pre pacientov s týmto ochorením,“ dodáva lekár.

Problém je podľa neho v tom, že v začiatkoch sa demencia často prejavuje depresívnou a úzkostnou symptomatikou, ktorá je často podceňovaná alebo je liečená lekármi iných odborov ako psychiatria.

 

Udržiavajte aktívnu mozgovú činnosť

Liečba pacientov s demenciou je komplexný proces, ktorý zahŕňa kombináciu farmakoterapie, psychosociálnej podpory, rehabilitácie a starostlivosti. Je dôležité zdôrazniť, že v prípade demencie liečba nevedie k úplnému uzdraveniu, ale môže zlepšiť kvalitu života pacienta a jeho rodiny.

„Prevencia demencie spočíva najmä v aktívnej mozgovej činnosti. Najjednoduchší a zároveň najúčinnejší spôsob prevencie, prípadne oddialenia nástupu kognitívneho deficitu je učenie,“ radí odborník.

Učte sa niečo nové, nové jazyky, hru na hudobnom nástroji, získavajte nové informácie, lúštite krížovky, riešte sudoku a iné hlavolamy, zvýšte čas pobytu na čerstvom vzduchu, redukujte čas strávený pred televíziou a váš mozog sa vám odvďačí dlhodobým a dobrým fungovaním. „V prípade objavenia psychických ťažkostí sa netreba hanbiť, ale obrátiť sa čo najskôr na psychiatra. To pomôže včas zistiť a nastaviť potrebnú liečbu,“ dodal odborník.

Skorá diagnostika a pravidelné monitorovanie je podľa neho v prípade tohto ochorenia kľúčové. K psychiatrovi výmenný lístok nepotrebujete, stačí zavolať a objednať sa na vyšetrenie.

01 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: 0 - Title: Ako starne naše srdce? 02 - Modified: 2022-09-24 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Známky starnutia sa nemusia objaviť u každého rovnako 03 - Modified: 2022-05-30 09:29:47 - Feat.: 0 - Title: Pravidelný pohyb môže spomaliť starnutie
01 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február 02 - Modified: 2024-01-29 12:22:08 - Feat.: - Title: Chrípková sezóna sa ešte nekončí. Pre seniorov môže byť obzvlášť nebezpečná 03 - Modified: 2023-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Na nedostatočný pitný režim upozorní moč, koža a jazyk 04 - Modified: 2023-03-11 08:00:00 - Feat.: - Title: Arteterapia pomáha zlepšovať pamäť aj pozornosť 05 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: - Title: Ako starne naše srdce?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
21. apríl 2024 08:30