StoryEditor

Australian Open - Hrbatý zdolal Vaněka, bude hrať so Spadeom

15.01.2007, 11:35
Autor:
SITASITA

Slovenský tenista Dominik Hrbatý v pondelňajšom zápase 1. kola dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (dotácia 20 miliónov AUD, tvrdý povrch Rebound Ace) zdolal nenasadeného Čecha Jiřího Vaněka za 172 minút 6:7 (7), 7:6 (1), 6:1, 6:3 a postúpil do 2. kola, v ktorom sa v stredu stretne s Američanom Vincentom Spadeom.
"Prvé kolo na grandslamovom turnaji je vždy veľmi náročné a dnešok proti Vaněkovi nebol výnimkou," povedal Dominik Hrbatý pre agentúru SITA a dodal: "Približne jeden a pol setu som sa herne dosť trápil. Spočiatku som robil priveľa nevynútených chýb, ale už pred koncovkou druhého setu som napriek jeho nepriaznivému vývoju cítil, že začínam mať prevahu. Veril som, že bude len otázkou času, kedy to obrátim aj výsledkovo vo svoj prospech. Prehrával som síce v druhej časti o brejk, ale postupne som sa lepšil v hre od základnej čiary, čo mi umožnilo diktovať tempo. Začal som súpera tlačiť a naháňať po dvorci. Naplno sa to prejavilo v treťom a štvrtom sete. Dá sa povedať, že vtedy som už hral v pohode a dostal som vývoj pod kontrolu."
Finalista októbrového turnaja série ATP Masters v Paríži-Bercy mal na sklonku minulého roka problémy s rukou, pre ktoré ako obhajca titulu stornoval svoju účasť na bratislavskom challengerovom podujatí Tatra banka Open a pôvodne mu hrozila operácia. "Lakeť som vôbec nepociťoval. Som rád, že poslúcha," netajil úľavu úradujúci slovenský Tenista roka. Vaněk pre idnes.cz poukázal na tréningové resty a nie ideálny zdravotný stav: "Dnes sa výrazne prejavila moja vynútená prestávka. Štyri mesiace som nehral riadny zápas. Ešte pred troma týždňami ma pobolieval chrbát, takže som sem predsa len nepricestoval dostatočne pripravený. Trénovať som začal až 29. decembra. Napriek tomu som mohol uspieť. Dominik určite nebol vo vrcholnej forme, nepodarilo sa mi však získať druhý set a tým si ušetriť nejaké sily. Za stavu 1:1 som už cítil boľavé telo i nohy."
Hrbatý, ktorý hrá v Melbourne Parku už jedenástykrát, má so svojím nasledujúcim protivníkom - 32-ročným veteránom Spadeom (71. v počítačovom poradí) bilanciu 2:1. Naposledy si skrížili rakety v októbri 2003 a Slovák vyhral v spomenutej parížskej hale Bercy 7:6 (1), 6:1. Američan si v 1. kole na Australian Open 2007 poradil s Rusom Igorom Andrejevom 6:2, 7:6 (3), 6:1. "Očakávam ťažký zápas, pretože Spadea tu hrá vo vynikajúcej forme. Jeho najlepším úderom je return, takže sa budem musieť koncentrovať na účinnosť podania. Keď sa mi podarí dostať sa s ním do výmen, mohol by som si vytvoriť prevahu. Na stredu predpovedajú vysoké teploty, až okolo 39 stupňov, a to by mi mohlo trošku hrať do kariet. Ak sa mi podarí súpera kondične zlomiť, mohlo by sa to pre mňa priaznivo vyvíjať i skončiť," predznamenal D. Hrbatý pre agentúru SITA.

Dvojhra mužov - 1. kolo:
Dominik Hrbatý (22-SR) - Jiří Vaněk (ČR) 6:7 (7), 7:6 (1), 6:1, 6:3 za 172 minút

Dvadsaťdeväťročný Bratislavčan Hrbatý, 22. na rebríčku ATP Tour i v "pavúku" tohto podujatia, prehral vstupné dejstvo za 57 minút 6:7 (7), hoci v tajbrejku viedol už 6:3 a zdalo sa, že dokonalým spôsobom zavŕši obrat zo skóre *3:5 na gemy. Počas tejto necelej hodinky vyprodukoval až 33 nevynútených chýb (4 dvojchyby) - napokon presne polovicu z celkového množstva. Nečudo, že mu predbežne nepomohla prevaha vo víťazných úderoch (16:7), manko jediného bodíku (49:50) i nízka súperova úspešnosť prvého podania (33 percent). V druhej časti Slovák opäť nezachytil vstup, ale príkladne zabojoval napríklad aj prostredníctvom neutíchajúcej snahy o ofenzívu pri sieti. Z nepriaznivého stavu *2:5 dokázal tento set dotiahnuť do ďalšej skrátenej hry a v nej povolil 28-ročnému rodákovi z Domažlíc len jeden bod - 7:6 (1).
V treťom dejstve, už po 107 minútach strávených na dvorci číslo 19, využil úradujúci slovenský Tenista roka nadobudnutú psychickú výhodu, odpútal sa na 3:0, druhýkrát zobral súperovi podanie na 5:1 a sám odvrátil dve hrozby dramatizácie. Držiteľ šiestich singlových titulov z okruhu ATP prakticky prestal kaziť (v tomto smere zrazu veľavravných 6:17) a len polovičnú platnosť "prvého" vykompenzoval vysokou efektivitou pri hraných fiftínoch - získal ich 81 percent. Vo štvrtom sete mal Hrbatý brejkbaly už pred tým, ako odskočil na *3:2. Náskok vzápätí premrhal, lenže dokázal aktuálne 103. hráčovi svetového renkingu v prvom vzájomnom meraní síl znova preraziť podanie v siedmej hre, už nezaváhal, ba postaral sa aktivitou v deviatom geme o urýchlenie konca. Znova v jeho prospech hovorila predovšetkým štatistika nevynútených chýb (11:20).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 19:06