StoryEditor

STV nevylučuje spoločné sídlo verejnoprávnych médií

27.09.2007, 07:41
Autor:
SITASITA
Spoločné sídlo verejnoprávnych médií, ktoré navrhuje Ministerstvo kultúry (MK) SR, je po spoločnom sídle verejnoprávnej televízie a rozhlasu v Mlynskej doline druhou najvýhodnejšou alternatívou riešenia priestorovej situácie oboch médií.
Pre agentúru SITA to povedal generálny riaditeľ Slovenskej televízie (STV) Radim Hreha. Slovenský rozhlas (SRo) však nesúhlasil s návrhom STV na presun z Mýtnej ulice do bratislavskej Mlynskej doliny. STV preto začala uvažovať o spoločnom sídle navrhnutom rezortom. Do nového centra verejnoprávnych médií, ktoré by malo stáť na v blízkosti nového SND, však prejde len, ak bude mať garantované viaceré podmienky. Malo by mať štúdiá a priestory pre archív STV. "Pokiaľ budú postavené i štúdia s kancelárskymi priestormi, bude to najlepšia alternatíva," konštatoval Hreha. STV chce o predloženej štúdii riešenia priestorových problémov verejnoprávnych médií ďalej rokovať.

 

MK SR koncom augusta zverejnilo štúdiu riešenia problémov súčasných sídiel SRo a STV. Vybudovaním spoločného centra pre obe médiá aj pre TASR chce zlepšiť ich finančnú situáciu. Štúdia, ktorú MK SR vypracovalo v spolupráci s konzultačnou spoločnosťou Deloitte Advisory, uvádza tri varianty - prvým je zachovanie a modernizácia súčasných budov, produkčných a vysielacích technológií, druhým je využitie súčasných priestorov STV aj pre SRo a ich modernizáciu a ako tretí variant uvádza vybudovanie nového spoločného mediálneho komplexu pre STV a SRo. Tretí variant - nový spoločný mediálny komplex, je podľa MK SR najvýhodnejší a v novej budove by mohla sídliť aj TASR. Tento model predpokladá, že STV a SRo predajú svoje nehnuteľnosti. Na druhej strane im nezaručuje, že v novom sídle, ktoré by im nepatrilo, budú mať k dispozícii všetko to, čo majú teraz. Napriek tomu, že realizácia tretieho variantu "je z vlastníckeho, právneho a procesného pohľadu náročná, prináša jednoznačné ekonomické efekty," uvádza sa v Štúdii uskutočniteľnosti systémového riešenia priestorového usporiadania Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 03:40