StoryEditor

Budeme platiť vyššie odvody

23.08.2007, 00:00
"Som spokojná," vyhlásila včera ministerka práce Viera Tomanová po tom, ako vláda schválila novelu zákona o sociálnom poistení. Tá do parlamentu v septembri príde rovnako ako jej veľký predchodca, Zákonník práce: Bez podpory tripartity.

Ficov ústupok
Do vládou schválenej podoby sa návrh na zvýšenie odvodov dostal v zmiernenej podobe. "Rozhodli sme sa maximálny vymeriavací základ nezrušiť, ale zvýšiť z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy na štvornásobok," povedal včera o zmene navrhovanej od budúceho júla Robert Fico. Napríklad manažérom s platom 76-tisíc korún zvýšenie vymeriavacích základov uberie z platu maximálne 4 644 korún mesačne.

"Novela obsahuje návrhy, ktoré sú diskriminačné, protiústavné a berú vybraným skupinám aj tie výhody, ktoré im poskytuje súčasný dôchodkový systém," tvrdí podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová.

Plátanie dier
Okrem odvodov novela dočasne otvorí aj druhý dôchodkový pilier a od januára do júna 2008 umožní ľuďom doň voľne vstupovať aj z neho vystupovať. Časť svojich odvodov však dôchodkovým správcovským spoločnostiam nebudú môcť zveriť napríklad matky na materskej či invalidní dôchodcovia. Tí, ktorí išli do predčasného invalidného dôchodku, zasa nebudú môcť poberať penziu a zároveň pracovať.

"Z ich celkového počtu, 40-tisíc, polovica neprestala vôbec pracovať," zdôvodňuje toto rozhodnutie Tomanová s poukázaním na zneužívanie systému.

Hlavným dôvodom novely je snaha vlády získať peniaze na pokrytie deficitu, ktorý vytvára Sociálna poisťovňa. Ministerstvo práce pôvodne počítalo s úsporou okolo 10 miliárd korún, no schválené zmeny túto sumu znížia: "Podľa našich aktuálnych prepočtov to bude 6,5 miliardy", povedal minister financií Ján Počiatek. Sociálna poisťovňa by už budúci rok mala pri príjmoch 154 miliárd korún uzavrieť s vyrovnaným hospodárením.

Čo prináša novela

  • Otvorenie systému dôchodkového zabezpečenia od 1. januára do 30. júna
  • Zvýšenie vymeriavacieho základu pre odvody do fondov z 3-násobku na 4-násobok priemernej mzdy
  • Predĺženie minimálnej lehoty dôchodkového poistenia z 10 na 15 rokov
  • Zákaz súbehu predčasného dôchodku a zárobkovej činnosti
  • Vylúčenie z II. piliera pre ľudí, za ktorých platí odvody štát (matky na materskej dovolenke, invalidní dôchodcovia)
01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vitamínová hrozba
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 00:05