StoryEditor

Rozpočet by mal byť dnes schválený

04.12.2007, 06:40
Po viac ako týždni rokovaní by mala dnes národná rada hlasovať o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008. Minister financií Ján Počiatek si inú alternatívu, než je jeho schválenie nepripúšťa. Opozícia však kritizuje zle nastavené priority rozpočtu.

Podľa Ivana Mikloša z SDKÚ – DS dáva vláda málo peňazí na školstvo a príliš veľa pre poľnohospodárov. Ako hovorí Mikloš, „SDKÚ nie je proti poľnohospodárstvu, ale budeme poukázať na neefektívnne rozhadzovanie."

Kvôli koaličnej kríze, ktorá prepukla po kauze s pozemkovým fondom minulý týždeň hrozilo, že ĽS - HZSD rozpočet nepodporí. Vladimír Mečiar sa však s predsedom vlády Robertom Ficom nakoniec dohodol o pokračovaní vládnej koalície a vyjadril podporu pre rozpočet.
Dnešné hlasovanie bude netradičné, keďže sa hlasovanie o rozpočte spojí s hlasovaním o dôvere vláde, ktorú odsúhlasil vládny kabinet.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu dosahujú 348 miliárd korún. Výdavky tvoria 380 miliárd, čím deficit verejných financií dosahuje 2,3 percenta. Ak by rozpočet prešiel parmalentom, išlo by o prvý rozpočet, ktorý spĺňa maastrichtské kritérium pre zavedenie eura. Podľa neho výška deficitu verejných financií nesmie presiahnuť 3 percentá HDP.

Program 16. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky:

  • Vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2008 (tlač 366) - druhé a tretie čítanie. Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2008 až 2010. Stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008 (tlač 475). Vládny návrh zákona odôvodní minister financií Slovenskej republiky. Stanovisko uvedie predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky. Spoločným spravodajcom bude člen gestorského Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie, rozpočet a menu.
  • Vládny návrh zákona o minimálnej mzde (tlač 437) - druhé čítanie. Vládny návrh zákona odôvodní ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Spoločným spravodajcom bude člen gestorského Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci a bývanie.
  • Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 147/2001 Z. z. o reklame a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 128/2002 Z. z. o štátnej kontrole vnútorného trhu vo veciach ochrany spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 404) - druhé čítanie. Vládny návrh zákona odôvodní minister hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločným spravodajcom bude člen gestorského Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodársku politiku.

Prečítajte si aj:
Zákon roka v tieni koaličnej krízy

Poslanci včera začali rokovať o návrhu zákona štátneho rozpočtu na rok 2008. Napriek tomu, že sa rozpočet zvykne označovať za zákon roka, v sále bolo počas väčšiny rozpravy pár poslancov. "Nepamätám si, kedy za predchádzajúcej vlády chýbali v parlamente členovia vlády počas rokovania o najdôležitejšom zákone, ktorým je štátny rozpočet," okomentoval situáciu predseda opozičnej SDKÚ-DS a expremiér Mikuláš Dzurinda. Členovia vlády sa však včera zaoberali hlavne koaličnou krízou a rozpočet bol až na vedľajšej koľaji. Napriek riziku rozpadu vlády ministerka práce Viera Tomanová sa ohrozenia rozpočtu neobáva. "Situácia sa bude riešiť a určite sa vyrieši," reagovala ministerka.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 20:56