StoryEditor

Greenspan sa domnieva, že kríza v USA je pravdepodobnejšia

18.09.2007, 10:48
Autor:
TASRTASR
Hospodárska kríza v Spojených štátoch je pravdepodobnejšia, než bola na začiatku tohto roka, hoci ekonomike krajiny sa nedarí horšie než vtedy. Uviedol to bývalý predseda americkej centrálnej banky Fed Alan Greenspan v rozhovore pre agentúru AP.

Dodal, že pravdepodobnosť vzniku recesie je väčšia ako 1 ku 3, čo predpovedal pred pol rokom, "ale je menej istá ako 50 %," spresnil.
Greenspan povedal, že Spojené štáty musia hľadať cesty, ako znížiť spotrebu motorových palív, a to z dvoch dôvodov: aby zvýšili svoju národnú bezpečnosť a ochranu životného prostredia. Osobne podporuje zdanenie pohonných látok, čo by viedlo k zníženiu ich spotreby.
Bývalý šéf najsilnejšej banky sveta sa k niektorým aktuálnym otázkam americkej ekonomiky vyjadril pri príležitosti uvedenia na trh svojej knihy The Age of Turbulence: Adventures in a New World (Éra nepokoja: Dobrodružstvá v Novom svete).
Spojené štáty stoja pred novými veľkými výzvami. Od budúceho roka začnú odchádzať do dôchodku ľudia z obdobia veľkého prírastku obyvateľstva (baby boom) z 50. rokov minulého storočia. Za pár rokov odíde do dôchodku 78 miliónov Američanov, čo vyvolá veľký tlak na zdroje krajiny.
Greenspan v knihe obvinil prezidenta Georgea W. Busha, že nepristupoval zodpovedne k federálnym výdavkom a dopustil prudký rast deficitu. Uviedol, že prezident a republikánski lídri Kongresu opustili konzervatívne princípy strany, ktorá dávala prednosť malej vláde. "Mojou najväčšou frustráciou zostáva prezidentova nechuť vetovať vládne výdavky, hoci hrozilo, že sa vymknú spod kontroly."
Prezident predpokladal, že americká ekonomika bude mať veľký úžitok zo zníženia daní, ktoré za desať rokov klesnú o 1,350 bilióna USD, v prepočte 32,9 bilióna SKK. Zákon o tom bol prijatý v lete 2001. Avšak jeho blahodarný vplyv sa nikdy nestal skutočnosťou; odvtedy sa očakávanie zmenilo na deficit. Podľa Greenspana zníženie daní "nebolo vôbec vhodné" opatrenie.
Avšak v tomto bode si Greenspan protirečí. Ešte ako predseda americkej centrálnej banky vo vystúpení v Kongrese v roku 2001 tvrdil, že zníženie daní pomôže ekonomike, ktorá vtedy nemala dostatok rastových podnetov. Recesia, ktorá sa začala v marci 2001, sa skončila do ôsmich mesiacov.
V knihe sa autor zmienil aj o vojne v Iraku: "Som smutný, že nie je politicky vhodné priznať, čo každý vie: Iracká vojna je hlavne o rope."
V rozhovore pre agentúru AP však Greenspan uviedol, že porážka irackého lídra Saddáma Husajna bola mimoriadne dôležitá pre zabezpečenie sveta dodávkami ropy. Saddám bol "veľmi nebezpečný" a "musel byť odstránený".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 00:41