StoryEditor

Lipšic: Harabin vyvolal odvolaním Paludu medzinárodný škandál

26.07.2007, 16:38
Autor:
TASRTASR
Podľa jeho slov sa Harabin od nástupu do funkcie sústreďuje takmer výlučne na vybavovanie svojich osobných účtov. "Zatiaľ však škandály vyvolával len na domácej scéne. Tentoraz tento rozmer presiahol," uviedol Lipšic vo svojom stanovisku.

Odvolaním šéfa Eurojustu Petra Paludu bez splnenia zákonných podmienok teda bez prerokovania s generálnym prokurátorom vyvolal minister spravodlivosti Štefan Harabin podľa poslanca za KDH Daniela Lipšica škandál pre SR na úrovni Európskej únie.
"Už pred niekoľkými týždňami som upozornil, že postup pána Harabina pri odvolávaní nášho národného zástupcu v Eurojuste spôsobí škandál nielen doma, ale aj na medzinárodnej pôde. List predsedu kolégia Eurojustu z 19. júla Harabinovi, podporený jednohlasným rozhodnutím všetkých 27 členov kolégia, je toho dôkazom," vysvetľuje exminister spravodlivosti.
Ako Lipšic pokračoval, premiér Robert Fico by mal Harabina opätovne vyzvať na dodržiavanie zákonov a štandardov správania, tentoraz aj v rámci EÚ. "Skutočnosť, že slovenská politická scéna si už zvykla na výstrelky pána Harabina, ktorý je pre verejnosť najmenej dôveryhodný člen vládneho kabinetu, ešte neznamená, že na podobné správanie je zvyknutá aj Európska únia," dodal poslanec.
Hovorca ministerstva spravodlivosti (MS SR) Michal Jurči pre TASR uviedol, že MS SR víta, že šéf Eurojustu Michael G. Kennedy zo svojej pozície uznal právo odvolať pána Paludu a rovnako nenamieta zákonnosť tohto kroku. "Odvolanie nebolo okamžité, bola nechaná lehota mesiac na odovzdanie agendy. Už v súčasnosti má ustanoveného svojho zástupcu (nie nástupcu)," uviedol Jurči.
Podľa jeho slov MS SR považuje právnu otázku okolo odvolania národného zástupcu SR v Eurojuste za vyriešenú, a z listinných dôkazov jasne vyplýva, že tento krok bol v súlade s platným právnym stavom a judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva.
"Na rozdiel od minulosti, zástupca SR v Eurojuste nebude politický nominant, ale vzíde z výberového konania. Pôjde o odborníka, ktorý bude rovnako ako český zástupca robiť SR česť a nie politického nominanta," dodal Jurči.
Podľa medializovaných informácií dostal Harabin kritický list od šéfa Eurojustu Michael G. Kennedyho, v ktorom ho žiada, aby Paludovo odvolanie pozdržal o mesiac. Kennedy vyčíta ministrovi najmä to, že ho odvolal zo dňa na deň. Harabinov postup nepovažuje za zákonný ani generálny prokurátor Dobroslav Trnka, keďže Harabin s ním tento krok neprerokoval ústne, len mu to zaslal písomne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 00:49