StoryEditor

Gašparovič ubezpečil lotyšskú prezidentku o proeurópskom smerovaní vlády

06.07.2006, 16:33
Autor:
TASRTASR

O proeurópskom smerovaní novej slovenskej vlády dnes prezident Ivan Gašparovič ubezpečil svoju prezidentskú kolegyňu Vairu Vike-Freibergu, ktorá stojí na čele Lotyšskej republiky. Hlavné mesto Bratislava dnes zažíva historicky prvú oficiálnu návštevu najvyššieho predstaviteľa Lotyšska na Slovensku, ktorá potrvá až do piatku.
"Ubezpečil som ju o tom, že programové vyhlásenie novej vlády bude v zmysle programov Európskej únie, aliancie (NATO) a v spolupráci so všetkými štátmi na svete," povedal Gašparovič po bilaterálnom rokovaní v Prezidentskom paláci. Prezident tiež svojho hosťa informoval o genéze zostavenia vlády a o problémoch, o ktorých sa v súvislosti s ňou hovorí doma aj v zahraničí.
Lotyšská prezidentka vyjadrila vieru, že Slovensko bude pokračovať v nastúpenom kurze vnútornej a medzinárodnej politiky a úspešných reforiem a že nová vláda bude mať otvorený vzťah k menšinám. "Chcem počuť od pána premiéra, aké priority má nová vláda v sociálnej oblasti, pretože ekonomický rast, ktorý bol pozitívne vnímaný aj v zahraničí, má aj isté dopady na sociálnu oblasť," dodala na margo schôdzky s Robertom Ficom.
Nová vláda podľa prezidenta Gašparoviča prisľúbila dodržiavať všetky demokratické princípy vlastné členom EÚ a nie je dôvod sa obávať, že sa zhorší napríklad nadštandardné postavenie menšín na Slovensku. "Nikdy nemám rád, keď sa niekto dopredu odsudzuje, alebo vychvaľuje, kým neurobil prvé kroky, ktoré sú určujúce pre jeho ďalšiu prácu," konštatoval Gašparovič.
Obe hlavy štátov okrem iného rokovali aj o rozširovaní Európskej únie, vzájomnej spolupráci v rámci NATO a zhodli sa aj na potrebe ďalšej reformy Organizácie Spojených národov. Prezidentské páry podľa Gašparoviča na folklórnych slávnostiach v Detve pripravujú verejnosti malé prekvapenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 05:59