StoryEditor

Košickí cyklisti po roku opäť demonštrovali za svoje práva

13.05.2007, 09:29
Autor:
TASRTASR

Košickí cyklisti dnes po roku opäť nasmerovali svoje bicykle do Budimíra. Chceli sa tak presvedčiť, či sa od prvej protestnej cyklojazdy po tejto trase vyznačenej ako cesta pre motorové vozidlá niečo na zákaze pohybu cyklistov zmenilo.

Ako informoval Karol Labaš z Cyklistickej únie Košice a Ladislav Rovinský zo Spolku na podporu skrášľovania Košíc, "dopravná polícia po vlaňajšom fiasku si dnešný pelotón radšej nevšímala". Dopravné značenie a zákaz však zostali. Cyklisti si to vysvetľujú tak, že porušenie tohto zákazu sa už toleruje. Polícia si nevšíma ani zaparkované autá na komunikácii vyhradenej pre motorové vozidlá. Žiadna iná obslužná komunikácia, na ktorej by mohli parkovať, totiž nejestvuje. Keby existovala, bola by vhodnou cestou i pre cyklistov, nazdávajú sa protestujúci.

Cieľom cyklojazdy - verejného protestného podujatia bolo dosiahnuť prerušenie platnosti kontroverzného zákazu jazdy cyklistov na tomto, aj na iných úsekoch ciest v smere Budimír - Košice, Košice Pereš Poľov U.S. Steel - Šaca po ich preznačení na cesty pre motorové vozidlá, a to až do vytvorenia toľkokrát sľúbených dopravných ciest pre cyklistov, nemotorizovaných účastníkov cestnej premávky, ale i motorizovaných nespĺňajúcich zákonom požadované podmienky dopravy na ceste pre motorové vozidlá.

Podľa Labaša a Rovinského čas nič nezmenil "na diskriminačnom charaktere zlého a protiprávneho ministerského rozhodnutia, ktoré zrušilo bez náhrady cyklistické aj pešie prepojenie medzi viacerými susediacimi sídlami". Podľa cyklistov zlého aj preto, že sa realizovalo bez konzultácie a súhlasu samospráv. Protiprávneho preto, že sa vykonalo len dopravným značením bez platného rozhodnutia o zmene kategórie cesty.

Keďže zákaz zostáva, cyklisti prikročili k podpisovaniu prerušenej petície proti obmedzovaniu slobody pohybu, určenú teraz Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Chcú dať súčasnému ministrovi príležitosť napraviť reputáciu svojho rezortu, ktorý písomné žiadosti občianskych združení aj samosprávy na riešenie tohto problému nechával doteraz bez povšimnutia.

Cyklisti dúfajú, že náprava je skrytá v slovách ministra dopravy Ľubomíra Vážneho "dohodli sme sa, že sa dohodneme", ktoré vyslovil na nedávnom stretnutí s košickým županom Zdenkom Trebuľom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:02