StoryEditor

Gajdoš chápe novelu ako dôkaz tendencie mocensky ovládnuť nezávislý ÚDZS

13.12.2006, 10:45
Autor:
TASRTASR

Schválenie novely zákona o zdravotných poisťovniach, o dohľade nad zdravotnou starostlivosťou chápe predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Ján Gajdoš ako jasný dôkaz tendencie mocensky a politicky ovládnuť jediný nezávislý regulačný úrad v zdravotníctve.
"Prirodzeným pokračovaním budú personálne zmeny vo vedení úradu i v správnej a dozornej rade ako nástroj presadzovania vlastných záujmov. Ide o účelovú novelu, ktorou sa ruší nezávislosť úradu a dochádza k ohrozeniu rovnosti všetkých článkov v systéme. Po jej účinnosti sa úrad stáva de facto detašovaným pracoviskom Ministerstva zdravotníctva SR. Je to začiatok konca úradu," píše v stanovisku Gajdoš.
Reagoval na utorňajšie schválenie novely spomínaného zákona. Vláda bude môcť odvolať predsedu ÚDZS na návrh ministra zdravotníctva z iných dôvodov ako doteraz. Ak novelu podpíše prezident, zmeny začnú platiť 15. januára 2007.
V súčasnej právnej úprave platí, že predseda má päťročné funkčné obdobie. Vláda ho odvolá, ak ho právoplatne odsúdili za úmyselný trestný čin alebo trestný čin a súd nerozhodol o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody. Druhou možnosťou je, že predsedu ÚDZS by právoplatne zbavili spôsobilosti na právne úkony alebo mu jeho spôsobilosť obmedzili. Kabinet ho môže odvolať aj v prípade, ak začal vykonávať povolanie alebo funkciu nezlučiteľnú s funkciou predsedu úradu.
Súčasného predsedu úradu Jána Gajdoša do funkcie menovala vláda Mikuláša Dzurindu a úrad vedie od 1. apríla 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:54