StoryEditor

Najvyšší súd ma 5. a 7. decembra rozhodnúť o definitívnom treste pre kyselinárov

04.12.2006, 11:10
Autor:
TASRTASR

Najvyšší súd SR by mal 5. a 7. decembra opäť rozhodovať o odvolaní kyselinárov Jozefa K. a Rastislava Š. voči rozsudku Špeciálneho súdu v Pezinku. Ten odsúdil Jozefa K. na doživotie a Rastislava Š. na 25 rokov väzenia za to, že surovým spôsobom zavraždili trojicu tzv. bielych koní a následne ich telá rozpustili v kyseline.
Najvyšší súd plánuje doplniť dokazovanie výpoveďou súdneho znalca Františka Novomestského.
Špeciálny súd v máji tohto roku zároveň odsúdil Dušana P. na 14 rokov za napomáhanie pri jednej z vrážd. Podnikateľa Petra L., ktorý ako jediný z obžalovaných priznal vinu a podrobne opísal pred súdom ešte v októbri 2005 ako organizovaná skupina vraždila nepohodlné osoby a neskôr ich telá rozpúšťala v kyseline v skladoch bývalého poľnohospodárskeho družstva pri Modre, odsúdil na sedem rokov. Peter L. mal pri vraždách napomáhať najmä tým, že zariadil nákup kyseliny a po rozpustení tiel nebohých v kyseline zabezpečil aj vyliatie tekutiny.
Najvyšší súd by mal teda definitívne rozhodnúť o trestoch pre kyselinárov a ich spoločníkov.
Členovia organizovanej zločineckej skupiny v rokoch 2000 až 2002 žiadali od štátu vyplatiť 179 miliónov korún, ktoré si uplatnili na daňových úradoch v rámci vrátenia DPH. Vyplatených im bolo 122 miliónov korún. Autorom "miliónového" nápadu bol František Miker (32). Celý podvod sa nezaobišiel bez násilnej trestnej činnosti a o život prišli minimálne štyria ľudia.
Peter L. na príkaz Mikera zaobstaral kyselinu a veľkú nádobu. Prvou obeťou bol Marek Novotný (26), ktorého vylákali do skladov. Za ním do kyseliny nasledoval Marián Cibíček (32), ktorého na popravisko doviezli Jozef K. a bývalý výsadkár Rastislav Š. Neskôr došlo medzi hlavnými aktérmi podvodu Mikerom a dvojicou Jozefom K. a Rastislavom Š. k nezhodám pre delenie financií. Posledným, koho telo rozpustili v kyseline, bol Vladimír Sihelník (31). Na miesto činu ho mal vylákať Dušan P., ktorý ho tam zavraždil viacerými výstrelmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 03:53