StoryEditor

Smer zmení poisťovne, vláda zákon

05.03.2006, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Jediným riešením patu medzi lekármi a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou je podľa predsedu strany Smer-sociálna demokracia Roberta Fica vrátiť zdravotným poisťovniam verejnoprávny charakter. Fico potvrdil, že po voľbách to v prípade účasti vo vláde strana hodlá presadiť."Zdravotníctvo je podfinancované, pretože štát nemá dosť peňazí. Štát nemá dosť peňazí, pretože vláda rozpredáva majetky a bohatým neustále znižuje dane."
Po vypršaní pôvodných zmlúv so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou 28. februára 2006 sa približne 5 až 30 percent ambulantných lekárov v závislosti od regiónu rozhodlo neobnoviť zmluvu a prejsť do nezmluvného vzťahu. Lekári neboli spokojní s cenami za lekárske úkony, ktoré ponúkla poisťovňa. Tento postup odporučila lekárom Slovenská zdravotnícka komora, združujúca 18 700 lekárov. Zástupcovia ostatných stavovských organizácií lekárov -- Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie súkromných lekárov SR a Slovenskej únie špecialistov s obsahom nových zmlúv súhlasili. Zamotané vzťahy medzi lekármi a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou je potrebné riešiť rokovaním medzi jednotlivými stranami, domnieva sa podpredseda Národnej rady SR a líder SMK Béla Bugár. Podľa neho bude musieť jedna aj druhá strana zo svojich požiadaviek poľaviť a cúvnuť.
Vicepremiér Ivan Mikloš (SDKÚ- DS) v diskusnej relácii TV Markíza pripustil, že zdravotnícka legislatíva nedostatočne upravuje mechanizmus dohodovacieho konania medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a poisťovňami a vláda sa bude zaoberať analýzou zákonov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 23:11