StoryEditor

BHS budú v znamení Mozarta a slovenskej hudby

21.09.2006, 18:34
Autor:
TASRTASR

V znamení Roka slovenskej hudby a 250. výročia narodenia hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta sa ponesie 42. ročník Bratislavských hudobných slávností (BHS), ktoré odštartujú v piatok 22. septembra a potrvajú do 6. októbra.
Počas dvoch týždňov sa v bratislavskej Redute predstavia umelci z 25 krajín. Tento ročník privíta aj desiatku veľkých zahraničných orchestrov, vrátane džezu. V Bratislave vystúpia napríklad Budapest Festival Orchestra, Bayerisches Staatsorchester či Radio Symphonieorchester Wien. Z celkového počtu 26 koncertov bude 16 orchestrálnych. Medzi najväčšie lákadlá budú patriť klaviristi Dezsö Ránki a Rudolf Buchbinder, dirigenti Kent Nagano, Iván Fischer a Jiří Bělohlávek, ako aj anglický vokálny súbor I Fagiolini, čerstvý držiteľ prestížnej ceny londýnskej Kráľovskej filharmonickej spoločnosti.
Hudobného génia Mozarta si BHS pripomenú počas viacerých večerov. Zaznejú jeho diela v podaní interpretov rôznych generácií a štýlového zamerania. Hudobné slávnosti predstavia Mozarta aj v džezovom podaní a okrem jeho diel zaznejú aj skladby autorov, ktorých inšpiroval, napríklad Čajkovského a Iberta.
V rámci Roka slovenskej hudby zaznejú diela 15 slovenských skladateľov - Alexandra Moyzesa, Ľudovíta Rajtera a ďalších. "Samozrejme, že aj v tomto roku zaznie premiéra diela významného slovenského skladateľa, ktorú si festival objednal v tomto roku túto poctu dostal príslušník mladšej skladateľskej generácie Mirko Krajči," uviedol predseda Festivalového výboru BHS Miloš Jurkovič.
V súťaži New Talent, ktorá je tradične súčasťou BHS, sa tento rok do finálovej osmičky nedostal žiadny slovenský interpret na rozdiel od minulého roku, keď triumfoval mladý huslista Dalibor Karvay.
V rámci festivalu uvedie Opera Slovenského národného divadla svoje tohtoročné dve premiéry Pucciniho Turandot a Mozartovu Figarovu svadbu.
Tohtoročné BHS uzavrie 6. októbra koncert, na ktorom zaznejú dve z vrcholných diel W. A. Mozarta: Symfónia č.7 D-dur a Omša c-mol. Slovenská televízia plánuje z BHS dva prenosy, Slovenský rozhlas bude vysielať desať koncertov.
Hlavným usporiadateľom BHS je Slovenská filharmónia a konajú sa za finančnej podpory ministerstva kultúry, ktoré pokrýva dve tretiny nákladov. Zostávajúcu tretinu nákladov pokrývajú príspevky sponzorov, reklamné partnerstvá a výnos zo vstupného.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 02:16