StoryEditor

Čaplovič vzal na vedomie kritiku Medzinárodnej helsinskej federácie

29.03.2007, 16:38
Autor:
TASRTASR

Kritiku Slovenska za neudeľovanie azylov a diskrimináciu Rómov, ktorú vo svojej správe na rok 2007 uverejnila Medzinárodná helsinská federácia pre ľudské práva, vzal podpredseda vlády Dušan Čaplovič na vedomie.
Správa vychádza podľa podpredsedu vlády z dlhodobých problémov, ktoré sú väčšinou dokumentované štatistikami a konkrétnymi prípadmi za posledných šesť rokov s dodatkom, že v roku 2006 nenastal pozitívnejší vývoj. Vzhľadom na fakt, že súčasná vláda bola efektívne pri moci len časť roku 2006, ťažko mohla zatiaľ zásadne či už negatívne alebo pozitívne stav ľudských práv u nás ovplyvniť, tvrdí Čaplovič.
Priznal, že v uvedených oblastiach problémy existujú, ale nie sú podľa neho len problémom SR. Problémy s etnickými skupinami, obchodovaním s ľuďmi a azylovými procesmi vykazujú podľa neho takmer všetky štátny Európskej únie.
Úrad vlády v súčasnosti pripravuje novelu antidiskriminačného zákona, ktorý by mal skvalitniť ochranu pred diskrimináciou. Ďalej Úrad vlády SR tento rok vybral Radu vlády pre mimovládne organizácie, ktoré by mali prispieť k boju proti diskriminácii, xenofóbii a rasizmu a antisemitizmu.
Čo sa týka rómskej problematiky, Kancelária podpredsedu vlády spoločne s Úradom splnomocnenkyne pre rómske komunity pripravuje novú koncepciu, ktorá bude obsahovať nielen riešenie bývania, ale aj vzdelávania a celkového postavenia a integrácie Rómov na Slovensku. V rámci činnosti Rady vlády pre mimovládne organizácie a Rady vlády pre menšiny chce vláda SR prehĺbiť aj dialóg s občianskou spoločnosťou.
Vyjadrenie podpredsedu vlády TASR poskytla jeho hovorkyňa Erika Adamová.

fo pa

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 21:05