StoryEditor

Odborníci upozorňujú, že klinické príznaky vtáčej chrípky sa líšia od klasickej

23.11.2005, 18:14
Autor:
TASRTASR

Celosvetová pandémia vtáčej chrípky, odborne nazvanej aviárna inluenza (AI), hrozí, nikto však nevie kedy. Predpokladá sa, že v rámci pandémie môže tomuto ochoreniu na svete podľahnúť 180 až 360 miliónov ľudí.
Klinické príznaky ľudskej formy vtáčej chrípky, sú však iné ako pri klasicky prebiehajúcej bežnej chrípke. Pre AI sú typické tri príznaky - problémy gastrointestinálneho traktu, prejavujúce sa hnačkami, ďalej problémy s pečeňou, zväčšenie alebo zápal pečene, a veľmi často býva prítomná encefalitída - zápal mozgových blán.
Tieto informácie poskytol slovenským odborníkom na celoslovenskom seminári k problemtike AI v Nitre začiatkom novembra expert WHO, česká veterinárna kapacita profesor Zdeněk Pospíšil. TASR o tom informoval šéf košického Krajského monitorovacieho centra pre výskyt vtáčej chrípky, riaditeľ Krajskej veterinárnej a potravinovej správy v Košiciach docent Peter Juriš.
Členovia monitorovacieho centra preto na zasadaní v utorok rozhodli o vydaní usmernenia pre obvodných lekárov. Všímavejší by mali byť najmä pri rizikových skupinách obyvateľstva ako sú veterinárni lekári, chovatelia hydiny, pracovníci v potravinárskom priemysle, či kuchári. Pri poslednej skupine Juriš pripomenul, že hoci je vírus v mäse hydiny zlikvidovaný pri 70 stupňoch Celzia, riziko nainfikovania hrozí pri spracovaní surového mäsa.
Juriš za dobrú správu označil fakt, že hlavní veterinárni lekári krajín EÚ sa v súvislosti s AI dohodli na spoločnom postupe. Zdôraznil, že v celej Európe ide zatiaľ iba o veterinárny problém. Ako dodal, je lepšie sa mierne báť a urobiť všetky opatrenia, aby z veterinárneho nevzišiel problém pre obyvateľstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 03:36