StoryEditor

Premiér berie Malchárka, Lintner vyzve Ruska

07.09.2005, 00:00
Premiér Mikuláš Dzurinda bude akceptovať kandidatúru Jirka Malchárka na post ministra hospodárstva. Oznámil to včera po stretnutí s podpredsedami ANO Ľubomírom Lintnerom a Malchárkom.

Premiér Mikuláš Dzurinda bude akceptovať kandidatúru Jirka Malchárka na post ministra hospodárstva. Oznámil to včera po stretnutí s podpredsedami ANO Ľubomírom Lintnerom a Malchárkom. Nomináciu navrhlo deväť rebelujúcich poslancov ANO pod vedením Lintnera. S nástupcom šéfa aliancie a odvolaného ministra hospodárstva Pavla Ruska nemá problém ani jedna z troch koaličných strán - po SDKÚ a KDH ho včera podporila aj SMK. "Je to smiešne," reagovala na postup vládnych lídrov hovorkyňa ANO Magda Krasulová. Návrh premiéra musí ešte definitívne schváliť prezident SR Ivan Gašparovič. Premiér sa tiež dohodol s platformou v ANO na podpore vlády do konca volebného obdobia.
Výzva pre Ruska
Lintnerovci nevzdávajú ani boj na ďalšom fronte. Včera sa rozhodli, že pôjdu na mimoriadny Republikový kongres ANO. Naďalej pritom tvrdia, že existuje snaha o rozdielne štartovacie pozície pred samotným rokovaním. "Svedčí o tom rýchlosť zvolania kongresu, ale aj to, že mi nebolo umožnené získať databázu účastníkov kongresu," pripomenul Lintner. Jeho platforma musí presvedčiť o svojej pravde nadpolovičnú väčšinu zo 400 očakávaných delegátov. Kľúčovým bude súboj o post šéfa strany: Ruska mieni vyzvať jeho hlavný oponent "Na kongres chcem ísť ale predovšetkým kvôli tomu, aby som delegátom vysvetlil, že moje doterajšie postoje boli oveľa bližšie cieľom aliancie ako konanie predsedu strany."
Pripravení na neúspech
Ruskovi kritici rátajú aj s neúspechom. "Je možné, že nás hlasovacia mašinéria prevalcuje a následne prídeme o podpredsednícke miesta," hovorí podpredseda ANO a minister kultúry František Tóth. Podľa neho je potom reálna možnosť rozpadu aliancie. Zároveň členom strany odkazuje - nejde nám o korytá. "Ak by to tak bolo, nešiel by som do konfrontácie, v ktorej môžem všetko stratiť." Tóth chce na kongrese navrhnúť tajné hlasovanie. "Ak si naozaj myslia, že majú pravdu, nemali by sa báť takéhoto nastavenia zrkadla." Aká bude ich stratégia? Mienia predstaviť alternatívu voči Ruskovi a jeho štýlu politiky. "Chceli by sme sa vyhnúť emocionálnej diskusii a predostrieme racionálne argumenty. Pokúsime sa obhájiť to, čo sme za posledné roky urobili," dodal Tóth.
Utajený Ruskov scenár
Lintner plánuje členov strany opätovne upozorniť, že hlavným problémom nie sú podpredsedovia strany, ale správanie Ruska vo funkcii ministra, keď súkromnému podnikateľovi podpísal zmenky v hodnote viac ako sto miliónov korún. Samotný scenár kongresu a chystané kroky voči Lintnerovi a jeho ľuďom zostávajú zatiaľ utajené. Nechcel o nich hovoriť ani generálny sekretár aliancie Juraj Puchý. "O ďalších krokoch rozhodne kongres, ktorý reprezentuje vôľu členskej základne." Viac povedať odmietol.
Ďalšia liberálna strana?
Aj po očakávanom odvolaní rebelov z postov podpredsedov mieni Lintner pôsobiť v jej poslaneckom klube ANO. "Naše postoje sú bližšie základným cieľom aliancie ako postoje predsedu strany." O ich ďalšej politickej budúcnosti sa rozhodnú až po analýze po skončení mimoriadneho kongresu. "Budeme musieť uvažovať, či občanom ponúkneme novú alternatívu," hovorí Lintner. V hre je založenie nového politického subjektu, keď Tóth predpokladá, že by mohol mať šancu na úspech. "Do volieb máme ešte rok a myslím si, že aj mnoho voličov, ktorí nás volili, stále do nás vkladajú určité nádeje a osobné sympatie."
Rozpor analytikov
Odborníci však novému subjektu veľké šance nedávajú. "Strany založené krátko pred voľbami mávajú veľké problémy," vyhlásil sociológ Pavol Marchevský z Ústavu na výskum verejnej mienky. Ako dodal, ich tváre sú mediálne síce známe, no voličov doteraz výraznejšie neovplyvnili. "V silnej konkurencii politických strán majú len veľmi malé šance, aby presvedčili." Rozdielny názor má sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus. "Ak sa ANO nepodarí vnútorne skonsolidovať a ak bude nový politický subjekt obhajovať pôvodné liberálne ciele aliancie, môže mať isté šance na úspech." Podľa neho sú lintnerovci známe osobnosti, ktoré doteraz zosobňovali program aliancie.

Ako sa v nedávnej minulosti štiepili politické strany:
ĽS-HZDS:
- odchodom členov okolo Ivana Gašparoviča vzniklo HZD
- odchodom členov okolo Vojtecha Tkáča a Oľgy Keltošovej vznikla ĽÚ
- viacerí poslanci, ktorí opustili stranu, zostali nezávislými poslancami v NR SR
KSS
- stranu opustil poslanec NR SR Herman Arvay (zostal nezávislý)
- poslanec Ivan Hopta po svojom odchode zo strany založil nový subjekt Úsvit
SDKÚ
- odchodom poslancov NR SR okolo Ivana Šimka a Zuzany Martinákovej vzniklo SF, Šimko neskôr založil Misiu 21
ANO
- zo strany postupne odišli Anton Danko, Robert Nemcsics (zostali nezávislými) a Branislav Opaterný (vstúpil do SF)
- neskôr stranu opustili Jozef Banáš (vstúpil do SDKÚ) a Ján Drgonec (zostal nezávislý)
- teraz sa predpokladá odchod siedmich poslancov okolo Ľubomíra Lintnera, ku ktorým sa pridali aj Drgonec a Danko
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 03:53