StoryEditor

Šéfredaktor SME sa ohradzuje voči obvineniam z porušenia pravidiel

25.04.2007, 19:11
Autor:
TASRTASR

Šéfredaktor denníka SME Matúš Kostolný sa vážne ohradzuje voči obvineniam z porušenia pravidiel žurnalistiky či etiky, ktoré dnes vyslovila hovorkyňa premiéra Silvia Glendová.
Redakcia SME považuje článok Ficovi radí aj Šlouf a ďalšie súvisiace texty za pravdivé a vecne správne, čo podľa slov šéfredaktora napokon nespochybnila ani hovorkyňa premiéra vo svojom stanovisku.
Autori v titulku článku uviedli podľa stanoviska Glendovej tvrdenie, ktoré sa evidentne nezakladalo na pravde. Ako uviedla, rozpor tvrdenia titulku so skutočným stavom dokazovala aj Šloufova záporná odpoveď na otázku, či je poradcom Smeru a Fica.
Pán Šlouf sa podľa Kostolného v rozhovore pre SME vyjadril, že keď sa ho šéf poradcov premiéra Fica pýtal, či pozná pána Zeleného, on na túto priamu otázku odpovedal vyslovením svojho názoru. "Povedané inými slovami poradil mu. Túto skutočnosť konštatujeme v nadpise, ktorý si hovorkyňa žiaľ interpretovala odlišným spôsobom," reagoval na Glendovej stanovisko Kostolný. Nie je podľa neho možné vylúčiť, že podobný výklad mohol napadnúť aj iným čitateľom, ktorých prípadné pochybnosti však museli byť rozptýlené po prečítaní článku.
Ako uviedol šéfredaktor denníka SME, autori článkov sa opakovane pokúšali získať vyjadrenie pani Glendovej, tá však do ich uzávierky nereagovala. Podľa jeho slov oslovili predsedu poslaneckého klubu strany Smer Miroslava Číža, ktorého považovali za dostatočne kompetentného, aby sa k veci vyjadril.
Glendová denníku vyčítala aj fakt, že autori článku nedali priestor na reakciu predsedovi vlády alebo jeho hovorkyni. Išlo podľa jej slov o pokračujúcu kampaň voči predsedovi vlády SR a voči strane Smer-sociálna demokracia.
K strane Smer a k vláde pristupuje podľa vyjadrenia šéfredaktora Kostolného redakcia denníka SME rovnako ako k iným subjektom verejného života. "Obvinenia zo snahy škandalizovať vládu nie sú opodstatnené a ani v samotnom stanovisku hovorkyne ničím podložené. Považujeme teda za bezpredmetné sa k nim bližšie vyjadrovať," dodal Kostolný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 14:55