StoryEditor

Euroústava skončila na Ústavnom súde

12.07.2005, 00:00
Zmluva o Ústave pre Európu sa dostala na Ústavný súd (ÚS) SR. Skupina občanov namieta: Keďže euroústavu v máji ratifikoval parlament, obral nás o právo zúčastňovať sa na správe vecí verejných. So sťažnosťou sa na súd obrátili predstavitelia konzervatívnych organizácií, medzi nimi bývalí poslanci NR SR Peter Zajac, Peter Tatár a Peter Osuský. Čím argumentujú proti spôsobu schválenia euroústavy?

Zmluva o Ústave pre Európu sa dostala na Ústavný súd (ÚS) SR. Skupina občanov namieta: Keďže euroústavu v máji ratifikoval parlament, obral nás o právo zúčastňovať sa na správe vecí verejných. So sťažnosťou sa na súd obrátili predstavitelia konzervatívnych organizácií, medzi nimi bývalí poslanci NR SR Peter Zajac, Peter Tatár a Peter Osuský. Čím argumentujú proti spôsobu schválenia euroústavy? "Zmluva o Ústave pre Európu je medzinárodnou zmluvou o vstupe SR do štátneho zväzku s inými štátmi a vyžaduje schválenie ústavným zákonom, ktorý sa následne potvrdí referendom," tvrdia. Žiadajú tiež, aby súd zrušil uznesenie parlamentu. Do rozhodnutia súdu chcú, aby prezident SR Ivan Gašparovič pozastavil ratifikáciu tohto dokumentu. Hovorca hlavy štátu Marek Trubač zdôraznil: Prezident je pripravený dokument podpísať.
Diskusie sú už zbytočné
Odborníci s argumentmi konzervatívcov nesúhlasia. Expert na európske právo Radoslav Svitana upozorňuje: Nešlo o ústavu, ale len o medzinárodnú zmluvu. "Tá mala priniesť najmä sprehľadnenie vzťahov v únii, nie posun k štátnemu zväzku." Takúto argumentáciu odmieta právny zástupca sťažovateľov Matúš Petrík. "Je evidentné, že EÚ bude mať po nadobudnutí účinnosti tohto dokumentu znaky charakteristické pre štátny útvar." Za také označil vlastné územie, obyvateľstvo a súdnictvo. Iný názor má ústavný právnik Ladislav Orosz. Upozorňuje, že referendum na Slovensku v tomto prípade nebolo povinné. Predpokladá, že ak Ústavný súd sťažnosť prijme, sudcovia sa budú musieť vyrovnať s otázkou, či ratifikácia euroústavy znamená vstup do štátneho zväzku alebo nie. Svitana je presvedčený, že diskusia o tom, ako sme mali schvaľovať euroústavu, je dnes bezpredmetná. Očakáva, že euroústava bude nakoniec schválená v inej podobe, než ju ratifikovala NR SR. Po tom, čo ju Francúzi a Holanďania v referende odmietli, viaceré štáty proces ratifikácie pozastavili.
Čo na to politici?
S podaním na súd nesúhlasia ani politici. Poslankyňa Mária Demeterová pre HN potvrdila: "Aj keď sme boli proti ratifikácii, rešpektujeme ju. Žijeme v demokratickom štáte a niekedy musíme uznať aj rozhodnutia, ktoré sú proti našej vôli." Poslanec NR SR Jozef Banáš (SDKÚ) považuje argumenty sťažovateľov za právne i politicky nepodstatné. "EÚ neprejavuje základné prvky štátu - nemá spoločnú armádu ani nástroje moci typické pre štát." Priznáva, že zo strany politikov bolo chybou nazývať túto zmluvu ústavou. Podľa hovorcu ÚS SR Štefana Németha by mala byť sťažnosť ešte tento mesiac pridelená sudcovi spravodajcovi, ktorý ju pripraví na predbežné rokovanie senátu. "Tam sa rozhodne, či ÚS SR prijme žiadosť na ďalšie konanie a či návrhu sťažovateľov vyhovie."

Čo hovorí Ústava SR v článkoch, na ktoré sa odvolávajú sťažovatelia:
Čl. 30 ods. 1:
Občania majú právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo slobodnou voľbou svojich zástupcov.
Čl. 7 ods. 1:
Slovenská republika môže na základe slobodného rozhodnutia vstúpiť do štátneho zväzku s inými štátmi. O vstupe do štátneho zväzku s inými štátmi alebo o vystúpení z tohto zväzku sa rozhodne ústavným zákonom, ktorý sa potvrdí referendom.

Ako dopadlo hlasovanie o euroústave v NR SR (do foto):
Prítomných poslancov: 147
Za: 116
Proti: 27
Zdržali sa: 4

Ako dopadli referendá o euroústave v iných štátoch:
Španielsko - konalo sa vo februári, za bolo 76,7 % Španielov, proti 17,2 %
Francúzsko - konalo sa koncom mája, Francúzi euroústavu odmietli pomerom 54,8 ku 45,1 %
Holandsko - konalo sa začiatkom júna, euroústava bola odmietnutá pomerom 61,8 ku 31,2 %
Luxembursko - konalo sa túto nedeľu, za bolo 56,5, proti 43,5 % obyvateľov
Referendum na neurčito odložili aj Portugalsko, Dánsko, Írsko a Veľká Británia
Euroústava už bola parlamentmi ratifikovaná v Rakúsku, Nemecku, na Cypre, v Grécku, Maďarsku, na Slovensku, v Taliansku, Lotyšsku, Litve a Slovinsku
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 12:13