StoryEditor

Hranica medzi zločinom a právnou pomocou sa zužuje

20.02.2006, 23:00
Hranica medzi zločinom a poskytovaním právnej pomoci je čoraz tenšia. Svedčia o tom aj podozrenia z najnovšej kauzy údajného šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka.

Hranica medzi zločinom a poskytovaním právnej pomoci je čoraz tenšia. Svedčia o tom aj podozrenia z najnovšej kauzy údajného šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Jeho právny zástupca Daniel M. mu mal podľa polície sprostredkovať vraždu podnikateľa Mariána Karcela z roku 2000. Černák si v tom čase už odpykával osemapolročný trest za dvojnásobné vydieranie v ilavskej väznici.

Nedisciplinovaní advokáti
V médiách sa čoraz viac objavujú podozrenia z účasti právnikov na trestnej činnosti, stúpa aj počet sťažností na advokátov. Hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Naďa Ondrišová však dodáva - tento trend súvisí priamo úmerne s nárastom počtu advokátov. Len vlani sa pred disciplinárnu komisiu dostalo 36 advokátov. "Deväť prípadov bolo ukončených, jeden advokát skončil s trestom pozastavenia výkonu funkcie na rok, ďalší bol zo zoznamu advokátov vyškrtnutý," povedala pre HN Ondrišová. V ďalších prípadoch komora pozastavila advokátom výkon povolania po tom, čo ich polícia obvinila z rôznych trestných činov. Podľa medializovaných informácií sa najčastejšie dopúšťajú korupcie. Disciplinárne prehrešky advokátov nie sú podľa šéfa komory Štefana Detvaia alarmujúce. Tresty považuje za dostatočne prísne. "Prevažne sa dopúšťajú porušenia etických noriem, disciplinárna komisia im udelí rôzne druhy napomenutia alebo peňažné tresty." Tie sa môžu vyšplhať až do výšky 100-násobku ich minimálnej mesačnej mzdy.

Komora bráni svojho člena
Karcel mal podľa polície zomrieť z pomsty za to, že usvedčil Černáka z vydierania pred súdom. Ten podnikateľa nútil, aby prepísal svoj penzión v obci Bystrá na inú osobu. Karcel si "vyslúžil" 28 striel zo samopalu. Černákovi hrozí za to doživotie. Jeho advokát Daniel M. môže obísť s výnimočným trestom odňatia slobody. Zo strany advokátskej komory môže v prípade dokázania úmyselného trestného činu navyše očakávať najprísnejší profesijný trest - vyčiarnutie zo zoznamu advokátov. Obvinený advokát je na slobode. V nedeľu ho súd napriek žiadosti prokuratúry nevzal do väzby. Dôvod? Zlý zdravotný stav. "Ak lekárske vyšetrenia potvrdia, že advokát je schopný výsluchu, prokurátor opäť navrhne jeho vzatie do väzby," hovorí prokurátorka trestného odboru Generálnej prokuratúry SR Eva Mišíková. Detvai už dnes avizuje - ak advokát skončí vo väzbe, komora mu pozastaví výkon povolania. Kvôli tomuto prípadu už zvolal mimoriadne rokovanie predsedníctva. "Vážne sme zapochybovali o vznesenom obvinení. Existuje písomné vyhlásenie svedka, že orgány činné v trestnom konaní ho nezákonne nahovárali k výpovedi. Svedkovi navyše sľubovali beztrestnosť napriek tomu, že je spolupáchateľom vraždy," povedal šéf komory pre HN. Mišíková tvrdí, že v žiadnom prípade nedochádza k porušovaniu zákona. "Na základe výpovedí spoluobvinených osôb sa snažíme dokázať trestnú činnosť na vyšších úrovniach."

Päť vrážd na konte
Podľa polície má Černák na svedomí už päť vrážd. Prokuratúra ho práve v týchto dňoch obžalovala za vraždu Petra Klešča z roku 1998 v Košiciach. Terčom atentátu sa vtedy mal stať Jozef Holub, brat bosa košického podsvetia, ktorému sa podarilo ujsť. "Prípad je postavený na výpovediach Alexandra H., ktorý sám figuruje ako spoluobvinený," povedal pre HN Černákov obhajca Ľudovít Štanglovič. Jeho výpovede spochybňuje. "Je to svedok na všetko. Treba hľadať iného vinníka." Mišíková tvrdí, že práve na základe výpovedí spoluobvinených osôb sa úspešne darí dokazovať trestnú činnosť. "Nespoliehame sa pritom len na príbeh svedka, jeho vyhlásenia sa musia zhodovať s objektívnymi dôkazmi a rôznymi detailmi, ktoré boli počas vyšetrovania zadokumentované." Až nová legislatíva, vďaka ktorej môže obvinená osoba spolupracujúca s políciou získať isté výhody (napr. prerušenie stíhania, miernejšie potrestanie), pomohla podľa Mišíkovej uzavrieť prípady, ktoré sú staré aj niekoľko rokov.

Prípady korupcie advokátov:
- Polícia obvinila advokáta Igora Ch. zo Skalice. Zadržali ho pri preberaní úplatku 300-tisíc Sk, ktoré si pýtal od klienta v leopoldovskom väzení za to, že ho prepustia.
- Žilinský advokát Štefan S. a šéf oddelenia vyšetrovania ekonomickej trestnej činnosti Gustáv M. istému obvinenému sľúbili, že za 300-tisíc Sk polícia stiahne obvinenie.
- Košický advokát Juraj Č. za 100-tisíc Sk sľúbil istej obvinenej Košičanke, že ovplyvní priebeh vyšetrovania sprenevery v jej prospech. Polícia ho po prebratí úplatku zadržala.
- V známej kauze košického viceprimátora Eugena Čuňa je spolu s ním z prijatia úplatku 1 milión Sk obvinený aj advokát Ladislav P. Mala to byť časť odmeny, za ktorú sa istá firma mala dostať k 181-miliónovej objednávke na výstavbu obecných nájomných bytov.
- Bratislavského advokáta Igora H. polícia zadržala priamo pri prebraní 200-tisícového úplatku. Ten si mal vypýtať od rodiny istého obvineného, za čo im prisľúbil jeho prepustenie z väzby.
- Advokát Miroslav L., ktorý zastupoval stranu, ktorá prehrala súd v občianskoprávnych veciach, si vypýtal od víťaza sporu telefonicky 100-tisíc Sk za to, že nepodá opravný prostriedok proti rozhodnutiu okresného súdu. Polícia ho zadržala po prevzatí úplatku.
Zdroj: hn

Kauzy Mikuláša Černáka:
- V košickom byte prišiel v roku 1997 o život Peter Klešč - ochrankár Jozefa Holuba, na ktorého bol útok namierený. Brat šéfa košického podsvetia Róberta Holuba mal zomrieť kvôli vyrovnávaniu si účtov. Podarilo sa mu však ujsť oknom. Prokuratúra Černáka obžalovala z organizovania tejto vraždy
- Na Černákov podnet bol v priestoroch jeho firmy Renox v roku 1997 údajne zavraždený Imrich Oláh - obvinený z vraždy Róberta Remiáša, korunného svedka prípadu zavlečenia Michala Kováča. Černáka plánuje prokuratúra obžalovať v najbližšom čase.
- Po nezhode na rokovaní o rozdeľovaní moci mal Černák v roku 1997 zastreliť bosa dunajskostredského podsvetia Milana Šipoša a Emila Potáča. Černák čelí policajnému obvineniu.
- Ako odplatu za usvedčenie z vydierania mal Černák zorganizovať v roku 2000 vraždu podnikateľa Mariána Karcela. Polícia spolu s Černákom obvinila aj jeho advokáta Daniela M.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 00:51