StoryEditor

Maňka: Holanďania neodmietli spoločnú Európu, ale odopieranie sociálnych istôt

02.06.2005, 14:55
Autor:
TASRTASR

Výsledky referenda o európskej ústave v Holandsku podľa europoslanca a podpredsedu Smeru-Sociálnej demokracie Vladimíra Maňka ukázali, že Európa sa po počiatočnej eufórii z minuloročného historického rozšírenia dostala do ťažkostí, ktoré sú vážne, ale nie neriešiteľné.
"Občania Holandska podobne ako Francúzi neodmietli myšlienku a projekt spoločnej Európy, ale postavili sa proti tomu, aby sa pod rúškom reforiem postupne odopierali občanom ich sociálne práva a istoty," uviedol Maňka. Dôležitým východiskom pre riešenie súčasných problémov môže byť podľa neho to, že sa do procesu európskej integrácie okrem politikov oveľa intenzívnejšie zapoja aj samotní občania. Dodal, že by sa mala tiež naštartovať nová komunikácia na národnej i celoeurópskej úrovni o otázkach spoločnej európskej budúcnosti nielen v politickej a kultúrnej, ale i v sociálnej a ekonomickej oblasti.
Po Francúzsku v stredu aj obyvatelia Holandska jasne odmietli v referende návrh európskej ústavy. Proti sa vyjadrilo 62 percent, za iba 38 percent hlasujúcich Holanďanov. Najvyšší predstavitelia EÚ však napriek tomu vyzvali na pokračovanie ratifikačného procesu. Vzniknutú situáciu budú lídri dvadsaťpäťky riešiť na summite v Bruseli 16.-17. júna.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 20:03