StoryEditor

Školáci začínajú rozmýšľať nad výberom strednej školy

02.01.2006, 12:49
Autor:
TASRTASR
Takmer 70 000 deviatakov začína v týchto dňoch spolu s rodičmi zvažovať, ktorá stredná škola bude pre nich najlepšia. Podobne ako minulý rok si môžu podať prihlášku na dve školy. Kritériá pre prijatie na štúdium zverejnia riaditelia škôl do 20. marca.

Takmer 70 000 deviatakov začína v týchto dňoch spolu s rodičmi zvažovať, ktorá stredná škola bude pre nich najlepšia. Podobne ako minulý rok si môžu podať prihlášku na dve školy.
Kritériá pre prijatie na štúdium zverejnia riaditelia škôl do 20. marca. Na školách, kde sa robia talentové skúšky, tak musia riaditelia urobiť už do 15. januára. Týka sa to stredných škôl umeleckého zamerania, napríklad konzervatórií, či umeleckých priemysloviek.
Zo zverejnených podmienok sa žiaci dozvedia, koľko prvákov škola plánuje prijať, či spĺňajú kritériá pre prijatie bez prijímacích skúšok, koľko bodov budú musieť získať z jednotlivých predmetov, alebo či škola organizuje prípravné kurzy na prijímačky.
Vyplnené prihlášky musia deviataci odovzdať svojmu riaditeľovi najneskôr do 1. apríla. Tí žiaci, ktorí sa rozhodli pokračovať na strednej škole s umeleckým zameraním, podávajú svojmu riaditeľovi prihlášky do 15. februára.
Prvé kolo prijímacích skúšok bude 2. a 4. mája. Budúci stredoškolák si termín vyberá tak, aby sa jeden deň mohol zúčastniť prijímačiek na jednej zvolenej škole a ďalší na druhej.
Výsledky prijímacích skúšok sa žiaci dozvedia do troch dní na verejne prístupnom mieste v škole alebo na internete. Oficiálny výsledok im škola doručí poštou.
Stredné školy budú pri prijímacom konaní zohľadňovať aj dosiahnuté výsledky na certifikačnom meraní MONITOR 9, koncoročné vysvedčenie z 8. a polročné z 9. ročníka, ale aj úspešné reprezentovanie školy na predmetových olympiádach alebo odborných súťažiach.
Ak v prvom kole nebude prijatý dostatočný počet prvákov, riaditeľ môže do 31. mája rozhodnúť o druhom kole prijímačiek. To sa uskutoční 13. júna.
Pre žiakov, ktorých rodičia majú záujem, aby študovali na osemročnom gymnáziu, budú prijímacie skúšky 6. júna.
Aktuálne prijímacie kritériá stredných škôl na Slovensku budú zverejnené aj na internetovej stránke Školského výpočtového strediska Liptovský Mikuláš www.kriteria.svslm.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 22:14