StoryEditor

Eurosocialisti v októbri vylúčia Smer-SD, ak zostane v koalícii so SNS

15.05.2007, 12:11
Autor:
TASRTASR
Strana európskych socialistov podľa jej maďarskej členky Alexandry Dobolyiovej v októbri vylúči Smer-SD zo svojich radov, pokiaľ strana Roberta Fica naďalej zostane vo vládnej koalícii so Slovenskou národnou stranou.

Europoslankyňa za Maďarskú socialistickú stranu (MSP) to uviedla pre dnešné vydanie denníka Új Szó.
Dobolyiová pritom pripomína, že príčinou minuloročného pozastavenia členstva Smeru-SD v PES bolo práve vytvorenie vlády so SNS, ktorú eurosocialisti vnímajú ako krajne pravicovú. V prípade, že v koalícii nedôjde k zmene, Smer-SD si podľa nej plnoprávne členstvo v PES neobnoví.
"Bolo by síce možné opäť diskutovať o tejto otázke, ale podľa môjho názoru by PES v prípade protikladného rozhodnutia negovala samú seba. Osobne si myslím, že v októbri tohto roku PES zmení doterajšie suspendovanie Smeru-SD na vylúčenie, ak SNS ešte stále bude vo vládnej koalícii," uviedla Dobolyiová pre Új Szó.
Socialisti podľa europoslankyne preto naďalej žiadajú Smer-SD, aby zmenil svojho koaličného partnera. "PES samozrejme pokračuje vo vyvíjaní tlaku na Smer-SD, pretože od pozastavenia členstva tejto politickej formácie v PES nedošlo na Slovensku k žiadnej podstatnej zmene - SNS je totiž ďalej vo vláde. V zmysle našich stanov nemôže byť členom PES strana, ktorá vládne v koalícii s krajne pravicovou politickou formáciou," konštatovala Dobolyiová.
O tom, kto by mohol SNS vo vláde nahradiť, sa podľa nej v predsedníctve PES zatiaľ nehovorilo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 13:13