StoryEditor

Samson: Členstvo v BR OSN je vecou medzinárodného uznania a prestíže

10.10.2005, 19:41
Autor:
TASRTASR

Členstvo v Bezpečnostnej rade (BR) OSN, kde bude Slovensko po zvolení pôsobiť v rokoch 2006-07, je podľa zahraničnopolitikcého analytika Iva Samsona vecou medzinárodného uznania a prestíže.
"Napriek tomu, že BR je dosť komplikovanou inštitúciou, je to pozícia, kde v prípade ´lámania chleba´ môže aj malá krajina zohrávať jazýček na váhach," uviedol pre TASR Samson. Dodal, že BR je podľa charty OSN inštitúciou, ktorá má na starosti globálnu bezpečnosť a mier, a jej rezolúcie sú na rozdiel od rezolúcií Valného zhromaždenia Spojených národov záväzné.
Pre slovenskú diplomaciu si bude tento post zároveň vyžadovať univerzálny prehľad a hlbší záber v otázkach svetovej medzinárodnej politiky. Za dominantnú agendu BR v nadchádzajúcom období označil Samson oblasť Stredného východu, Afriky a Západného Balkánu. K zvlásť citlivým otázkam bude patriť arabsko-izraelský konflikt, iránsky jadrový program či otázka budúceho statusu Kosova. "Špecificky pre slovenskú diplomaciu bude otázka Kosova chúlostivá, pretože Slovesnko asi ťažko bude súhlasiť s tým, aby sa Kosovo definitívne odtrhlo od Srbska," povedal expert Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. V súvislosti s arabsko-izraelským konfliktom pripomenul, že v tomto smere existuje najviac kontroverzných rezolúcií a spojenci USA z Európskej únie majú pri hlasovaní v BR dilemu, do akej miery majú byť lojálni k únii s jej skôr proarabskou politikou alebo Spojeným štátom s viac proizraelskými pozíciami.
Samson si nemyslí, že by členstvo v BR OSN prinieslo Slovensku zvýšenie bezpečnostného rizika. Pripomenul, že v prípade odsúhlasenia sankcií proti nejakej moslimskej krajine s tým musia súhlasiť veľmoci ako USA, Rusko a Čína.
Bezpečnostná rada pozostáva z piatich stálych členov - Číny, Francúzska, Ruska, USA a Veľkej Británie - a desiatich nestálych, ktorí sú volení na dvojročné obdobie. Po úspešnom zvolení vystrieda Slovensko v tomto orgáne v rámci východoeurópskej regionálnej skupiny od 1. januára budúceho roka Rumunsko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 21:39