StoryEditor

SR asi splní záväzok o zníženie emisií

21.11.2006, 13:20
Autor:
TASRTASR
Slovensko pravdepodobne splní redukčný záväzok vyplývajúci z Kjótskeho protokolu na zníženie emisií o osem percent v porovnaní s rokom 1990, ktorý platí na obdobie rokov 2008 až 2012.

Slovensko pravdepodobne splní redukčný záväzok vyplývajúci z Kjótskeho protokolu na zníženie emisií o osem percent v porovnaní s rokom 1990, ktorý platí na obdobie rokov 2008 až 2012. Uviedla to dnes Gabriela Fischerová z odboru ochrany ovzdušia ministerstva životného prostredia.
V súčasnosti sú u nás reálne emisie mínus 28 percent oproti záväzkom. Výsledné číslo by mohol ohroziť len obrovský nárast energeticky náročných prevádzok, čo je nepravdepodobné. Kjótsky protokol však obsahuje aj iné ustanovenia, ako vybudovanie národného inventarizačného systému, podpora vedy a výskumu, informovanie a vzdelávanie verejnosti. "Tam si myslím, že by sme mohli trošku viac zabrať, hlavne čo sa týka podpory výskumu a tej verejnosti, ale aj budovania informačného systému," dodala Fischerová.
Záväzky na znižovanie emisií v období 2012 až 2020 ešte neboli stanovené. "Ďalšie záväzky po roku 2012 budú oveľa prísnejšie ako doteraz. Ak máme teraz záväzok mínus osem percent podľa Kjótskeho protokolu, ďalšie záväzky by sa mali pohybovať niekde v rozmedzí mínus 15 až mínus 30 percent," povedala Fischerová s tým, že ide o globálny cieľ. Konkrétne čísla zníženia emisií, ktoré by sa vzťahovali na Slovensko, zatiaľ nie sú známe. Na terajšie obdobie však bola SR vo výhodnejšej pozícii, ako bude na ďalšie roky.
Globálne otepľovanie by nemalo pokračovať takým tempom, že v roku 2100 by teplota stúpla o viac ako dva stupne v porovnaní s predindustriálnou érou, keď sa ešte nepoužívali fosílne palivá. Ak by sa tak stalo, tak pravdepodobne nastane katastrofický vývoj atmosféry a môže to ohroziť život na Zemi. Koncentrácia plynov v atmosfére nesmie prekročiť 450 až 550 ppm. Preto najneskôr do roku 2050 musia emisie v atmosfére klesať a nie stúpať.
Do znižovania emisií sa musia zapojiť aj rozvojové krajiny. "Aj keby rozvinuté krajiny hneď znížili emisie na nulu, zmena klímy to nepocíti," povedala Fischerová. Nevyhnutne musia spolupracovať aj rýchle sa rozvíjajúce krajiny, hlavne Čína a India, ale aj napríklad Brazília, Južná Afrika. "Pretože ich podiel na emisiách skleníkových plynov bude v roku 2050 viac ako 75 percent," dodala Fischerová.
Kjótsky protokol prijatý v roku 1997 sa snaží obmedzovať emisie skleníkových plynov z ľudskej činnosti. Na 12. konferencii o zmene klímy, ktorá sa od 6. do 17. novembra konala v Nairobi, sa dohodol pracovný plán na riešenie budúcich záväzkov po roku 2012. Taktiež vznikla dohoda na revízii Kjótskeho protokolu v roku 2008, v rámci ktorej však nebudú žiadne nové záväzky pre rozvojové krajiny. Ďalej schválili adaptačný program pre rozvojové a rozvinuté krajiny a rokovali o adaptačnom fonde. Slovensko na konferencii zastupovala delegácia na čele s ministrom životného prostredia Jaroslavom Izákom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 08:34