StoryEditor

Živnostníci: Počíta s nami štát?

20.06.2005, 00:00

Živnostníci, ako i malí a strední podnikatelia podľa cechmajstra Cechu vykurovania a tepelnej techniky a podnikateľa Miroslava Fuksu, neustále zápasia s nedostatkom prostriedkov. "Nie je žiadnym tajomstvom prebytok voľných zdrojov v bankách. Ale tiež nie je žiadnym tajomstvom, že pre veľkú väčšinu malých a stredných firiem je získať financie z bánk administratívne náročné a drahé," vysvetľuje.
Komerčné banky podľa neho stále nepochopili, že sú obchodníci, ktorí musia svoj tovar ponúkať. Ešte sa nestretol s tým, že by ich zamestnanci prišli za živnostníkom a ponúkali produkty a už vôbec nie, že by živnostník mal problém, ktorý z výhodných produktov si vybrať.
Slovenskí živnostníci, malé a stredné podniky, sú podľa Fuksu podkapitalizovaní. Nedostatočná vybavenosť informačno-komunikačnými technológiami je často hlavným dôvodom, prečo nevedia získať zákazku. "Treba však dodať, že ani vzdelávacie inštitúcie nepripravujú svojich študentov na podnikanie. Moduly o podnikaní -- s výnimkou niektorých škôl -- nie sú zavedené do učebných osnov a na výchovu nastupujúcej generácie nie sú pripravení ani pedagógovia," hovorí. Práve vzdelávanie je podľa neho cesta k posilneniu malého a stredného podnikania. "Bolo by potrebné vypracovať návrh hospodárskeho strategického programu rozvoja spoločnosti so zameraním na podporu tohto podnikateľského stavu, plne kompatibilný s ekonomickými zámermi Európskej únie," uvažuje. Navrhuje vyčleniť zo štátneho rozpočtu finančný príspevok pre zväzy a cechy s cieľom profesijného posilnenia malého a stredného podnikania tak, ako sú podporované politické strany.
"Aby sa živnostníci, malé a stredné podniky stali v spoločnosti tým, čo je bežné v západnej Európe, je nevyhnutné posilniť ich sebavedomie, dať tomuto stavu jasnú inštitucionálnu pozíciu. Stredná vrstva, ku ktorej by tento stav mal patriť, by mala dostať od štátu a jeho orgánov jasnú výzvu, že sa o ňom ako o vážnom ekonomickom partnerovi uvažuje a jeho potreby štát akceptuje," uviedol Fuksa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:06