StoryEditor

Stavebné materiály, obvodové steny

27.06.2002, 00:00

V poslednom čase sa v súvislosti s rozvojom výroby montovaných domov čoraz častejšie stretávame s otázkou, či je lepší montovaný rodinný dom alebo murovaný z tehál alebo ešte lepšie - z toľko propagovaného plynosilikátu. Odpoveď si vždy vyžiada dlhší čas. Najprv je potrebné oboznámiť sa s možnosťami.

Z čoho stavať novostavby?

Murovať je, pochopiteľne, možné z čohokoľvek. Pokiaľ však berieme do úvahy obvyklé konštrukcie, ktoré sa môžu použiť na stavbu rodinných domov, máme tieto možnosti: tehlové murivo z tepelnoizolačných tvárnic, tehlové murivo s dostatočnou tepelnou izoláciou, pórobetónové murivo, murivo z tenkostenových betónových tvárnic, murivo z betónových tvárnic, železobetónové alebo iné panely a montovaná drevostavba. Ďalej budeme pokračovať s kladmi a so zápormi jednotlivých bežných konštrukcií.

Tehlové murivo z tepelnoizolačných tvárnic

Tehlové murivo z tepelnoizolačných tvárnic je podobné klasickému tehlovému murivu, ale pre potreby tepelnej izolácie je tehla odľahčená. Výhodou tohto materiálu je, že sa s ním pomerne ľahko pracuje, môže sa doň sekať a môže sa z neho svojpomocne stavať. K nepríjemným vlastnostiam patrí to, že pri pomerne veľkej hrúbke muriva má obmedzené tepelnoizolačné schopnosti, pričom je nutné dôsledne dbať na to, aby murivo bolo murované na tepelnoizolačnú maltu.

Tehlové murivo s dostatočnou tepelnou izoláciou

Tehlové murivo s dostatočnou tepelnou izoláciou využíva dobré vlastnosti tehál a kombinuje ich s účinnou tepelnou izoláciou. Vnútornú konštrukciu tvoria nosné dierované tehly, hrubé zvyčajne 30 cm. Na vonkajšiu časť muriva sa pripevňuje tepelne účinná izolácia, čo môže byť, napríklad, polystyrén alebo minerálna vlna. Táto tepelná izolácia je potom proti poveternostným podmienkam chránená tehlovým prístenkom s hrúbkou zvyčajne 11,5 cm a na nej je potom bežná fasáda. Hrúbka tepelnej izolácie sa zvyčajne pohybuje medzi 10 a 15 cm, ale môže byť aj väčšia. Pomocou takejto konštrukcie postavíme nosnú stenu, do ktorej je možné zasekávať inštaláciu bez toho, aby sa veľmi znížila tepelná izolácia, stena má výbornú tepelnú a zvukovú izoláciu a má akumulačné schopnosti. Bohužiaľ, ide o finančne pomerne náročnú konštrukciu.

Pórobetónové murivo

Pórobetónové murivo patrí medzi novodobé stavebné materiály. Pôvodne sa tento materiál začal vyrábať preto, aby sa využil odpadový popol z teplární a elektrární. Teraz už popol výrobcovia podľa ich tvrdenia nepoužívajú a namiesto neho používajú kremenný piesok. Tento materiál má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako odľahčené tehly, a preto sa z neho stavia subtílnejšia konštrukcia pri zachovaní tých istých tepelnoizolačných vlastností ako v prípade muriva z ľahčených tehál. Tým však klesá plošná hmotnosť konštrukcie, čo môže byť na jednej strane výhoda, ale na druhej strane má toto murivo menšie zvukovoizolačné vlastnosti a nižšiu schopnosť tepelnej akumulácie.


Murivo z tenkostenových betónových tvárnic

Murivo z tenkostenových betónových tvárnic s dostatočnou tepelnou izoláciou zvnútra je u nás zatiaľ nepoužívaná konštrukcia. Aj tento systém má, pochopiteľne, výhody i nevýhody. Medzi jeho kladné vlastnosti patrí to, že je to lacná konštrukcia, ktorá dobre zvukovo izoluje. Akumulačné schopnosti tejto konštrukcie sú malé, čo je často výhoda. Tenkostenové tvárnice majú pri veľkej nosnosti malú spotrebu materiálu. Znútra sa takto vymurovaná konštrukcia obloží sadrokartónovými doskami s tepelnou izoláciou, kde je už zamontovaná medzi sadrokartónom a tepelnou izoláciou parozábrana.

Murivo z betónových tvárnic s vloženou tepelnou izoláciou

Toto murivo využíva prijateľné ceny betónu, ktorého tepelnoizolačné vlastnosti sú doplnené tepelnou izoláciou. Takto vznikne sendvičové murivo podobné tehlovému murivu s tepelnou izoláciou. Bohužiaľ, tu nie je možné urobiť účinnejšiu tepelnú izoláciu ako je izolácia, ktorú štandardne dodáva výrobca. Murivo z takéhoto materiálu je pomerne lacné a subtílne, má dobrú zvukovú izoláciu a prijateľnú tepelnú izoláciu. Nie je však možné do neho zasekávať rôzne inštalácie a aj pri prestavbe spôsobuje problémy. Určitou nevýhodou z hľadiska tepelných izolácií môže byť aj to, že murivo má pomerne značnú akumulačnú schopnosť, čo je však na druhej strane niekedy výhodou.

Železobetónové alebo iné panely

Železobetónové alebo iné panely sa u nás používajú pri stavaní rodinných domov zriedkavo, aj keď sa s nimi môžeme stretnúť. Výhodou týchto stavieb je rýchlosť montáže, pričom dom je takmer okamžite po jeho dokončení suchý a obývateľný. Ide však o typizované výrobky, hoci teraz už malosériové, kde sú iba štandardné tepelné izolácie, často tepelné mosty a pod. Tieto stavby bývajú cenovo prijateľné.

Montované drevostavby

Montované drevostavby sú obľúbené predovšetkým v zahraničí. Ich cena je tam v porovnaní s cenami murovaných domov nízka, pretože sa panely môžu vyrábať na linkách, a preto sú menej náročné na ľudskú prácu, ktorá je v zahraničí veľmi drahá. Aj toto je dôvodom, prečo u nás nie sú výrazne lacnejšie ako murované domy, ktoré sú u nás pri svojpomocnom stavaní dokonca lacnejšie ako montované drevostavby. Aj napriek tomu majú tieto domy u nás opodstatnenie.

Primárnou výhodou je, že sa dajú ľahko demontovať, keď príde čas ich morálneho dožitia. Naopak, murované stavby sa po morálnom dožití musia náročne rekonštruovať a prestavovať. Ďalším dôvodom, prečo sa rozhodnúť pre tento typ stavebného materiálu, je rýchlosť výstavby, pričom sa po jeho dostavaní dom nemusí nechávať vyschnúť niekoľko mesiacov.

Tieto domy môžu mať takisto výbornú tepelnú izoláciu, ktorá môže dosahovať hodnotu tepelného odporu až 7 m2kw-1, čo prakticky znamená, že stenami neuniká žiadne teplo. Pri týchto stavbách je však veľmi dôležité vybrať si správneho výrobcu montovanej stavby, aby sa potom nestalo, že na tepelnú izoláciu zo sklenej vaty bude použitá nevhodná vata, ktorá sa po nejakom čase skrúti a zosunie do spodnej časti panelu a zvyšok muriva nebude tepelne izolovaný.

Zrub

Zrub má menšie tepelnoakumulačné schopnosti, ale veľmi dobrú tepelnú izoláciu. V minulosti boli stavané z tesaných, ale i netesaných guľatín. Ložné škáry medzi guľatinami sa tesnia penovou tepelnou izoláciou. Aj v súčasnosti predstavuje zrub výbornú stavbu. Prírodné vlastnosti dreva spríjemňujú pobyt v zrube. Pri vhodne volenej sile konštrukcie steny sú aj jej tepelnoizolačné vlastnosti výborné.

Zrubový dom

Ide o stavbu, ktorá má ako nosnú konštrukciu drevené trámy, medzi ktoré sa aplikuje rôzne murivo. Tepelnoakumulačné a tepelnoizolačné vlastnosti potom zodpovedajú typu výplňového muriva. Zrubový dom sa v súčasnosti na našom území využíva len zriedkavo. Nosná konštrukcia je z drevených dosiek, je teda ľahká, pomerne jednoduchá a finančne prijateľná, pretože na menší dom stačí asi 3 m3 dosiek. Ako výplň medzi dosky je možné použiť rôzne druhy tepelnej izolácie, ktorá ovplyvní aj výber povrchovej úpravy.
V súčasnosti sú najzaujímavejšie tri typy konštrukcií. V prvom prípade sa medzi nosné trámy narovnajú balíky suchej slamy. Na ne sa potom pridáva hlinená omietka a vápno (systém propagovaný napríklad v Dánsku). Pri druhej konštrukcii sa na vnútornú stranu dosiek aplikuje parozábrana a na ňu obklad z paluboviek alebo sadrokartónu. Na vonkajšiu stranu je možné pripevniť kartón, potom vynechať odvetrávanú dutinu a potom urobiť samotnú fasádu. Do medzery medzi parozábranou a kartónom je možné nafúkať tepelnú izoláciu. Fasádu môžeme urobiť niekoľkými spôsobmi. Na chaty a na stavby v lese sa hodí drevený obklad. Druhou možnosťou je pripevnenie heraklitových dosák s následnou omietkou. A napokon tretí spôsob, používaný hlavne v Rakúsku, je obložiť fasádu vinylovými lamelami, ktoré sú odolné proti poveternostným podmienkam.

Pri týchto stavbách je nutné chrániť drevo pred drevokazným hmyzom a udržiavať ho suché, aby ho nenapadla drevomorka či iná drevokazná huba. Ak je drevo umiestnené v trvalo teplom prostredí, nie je nutné zabezpečiť ochranu proti červotočovi, pretože červotoč potrebuje na svoj vývoj v zime skutočnú zimu. Suché prostredie zasa zamedzí rastu drevokazných húb. V starých chalupách problémy s ochranou krovu nemávali, pretože dym sa odvádzal iba dierou v strope do medzistrešného priestoru, odkiaľ samovoľne unikal pomedzi dosky a škridly. Takto bola zabezpečená ochrana krovu proti napadnutiu hmyzom. Nezabudnime, že každé drevo má iné vlastnosti, a tak ho podľa toho vyberať aj používať. Zrubový dom ani ostatné uvedené typy výstavby však nie sú v súčasnosti ničím novým. Vychádzajú zo skúseností a dispozícií našich predkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 14:41