StoryEditor

KNIŽNICA

18.01.2007, 23:00

CHARLES GATI:
Stroskotané ilúzie
KALLIGRAM
Kniha je svedectvom o maďarskej revolúcii z roku 1956 a podľa viacerých odborníkov na modernú históriu je to najvýznamnejšie dielo, aké dosiaľ vyšlo o tejto kapitole novodobej histórie. Autor sa opiera nielen o dobové materiály a dokumenty, ale aj o tajné záznamy a správy, ku ktorým sa dostal ako prvý historik s možnosťou študovať archívy CIA.


ZDENĚK NEŠPOR:
Děkuji za bolest...
CDK
Autor píše o českej folkovej hudbe v 60. -- 80. rokoch minulého storočia, pričom český folk hodnotí spôsobom v tejto oblasti dosiaľ celkom neobvyklým: folkovú hudbu a jej poslucháčske zázemie skúma z hľadiska sociológie náboženstva. Nejde mu pri tom len o odsledovanie a zhodnotenie náboženských tém v piesňových textoch desiatok píšucich autorov, avšak aj o sociologické uchopenie samej podstaty žánru. Kniha je tak v mnohých ohľadoch provokatívna, vo svojich hodnotiacich posudzovaniach neobvyklá a dá sa iba očakávať, že vzbudí mnoho polemických reakcií.


Tibetská kniha mŕtvych
VYŠEHRAD
Kniha mŕtvych je základným dielom tibetského budhizmu -- budhistickej morálky a filozofie. Je formulovaná ako poučenie zomretému na jeho posmrtnej ceste. Pre Európanov môže byť kniha zaujímavým kultúrno-historickým svedectvom o myslení a spôsobe života v starom Tibete, ale i o budhistickom chápaní sveta, kolobehu života a smrti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 04:42