StoryEditor

Unocal je opäť v pozornosti čínskej ropnej firmy CNOOC

21.06.2005, 00:00
Čínska ropná spoločnosť CNOOC Ltd. sa vracia späť do hry. Po mesiacoch prerušovaných rokovaní o kúpe amerického producenta ropy Unocal Corp. čínska firma oznámila, že sa o spoločnosť opäť zaujíma a pokúsi sa ju získať aj napriek silnej konkurenčnej ponuke, s ktorou prišla americká spoločnosť ChevronTexaco Corp., ktorá za Unocal ponúkla 16,4 mld. USD a ešte v apríli ohlásila svoje víťazstvo nad viacerými ropnými spoločnosťami vrátane CNOOC.

Čínska ropná spoločnosť CNOOC Ltd. sa vracia späť do hry. Po mesiacoch prerušovaných rokovaní o kúpe amerického producenta ropy Unocal Corp. čínska firma oznámila, že sa o spoločnosť opäť zaujíma a pokúsi sa ju získať aj napriek silnej konkurenčnej ponuke, s ktorou prišla americká spoločnosť ChevronTexaco Corp., ktorá za Unocal ponúkla 16,4 mld. USD a ešte v apríli ohlásila svoje víťazstvo nad viacerými ropnými spoločnosťami vrátane CNOOC. Podľa niektorých pozorovateľov vraj ide len o špekulácie, ktoré vyvolalo oslabenie akcií Chevronu po ohlásení víťazstva v tendre, informovala agentúra Reuters. Ak by však bola čínska spoločnosť v boji so silným americkým rivalom napokon úspešná, išlo by o najväčšiu zahraničnú akvizíciu, akú sa doteraz podarilo čínskemu podniku uzatvoriť a zároveň by sa spoločnosť CNOOC stala jedným z najvýznamnejších hráčov v čínskom ropnom a plynárenskom priemysle, informovala internetová stránka časopisu BusinessWeek.

CNOOC úspešne preniká na zahraničné trhy
Takzvaný Napoleonský syndróm (malá firma s veľkými ambíciami) je aj v prípade tejto čínskej spoločnosti očividný. CNOOC, ktorá je v porovnaní s dvoma najväčším čínskymi ropnými spoločnosťami PetroChina Co. a Sinopec Corp. malým hráčom, patrí pod materskú spoločnosť China National Offshore Oil Corp., ktorej akcie sa obchodujú na burzách v Hongkongu a New Yorku od roku 2001. CNOOC bola vytvorená v roku 1982, aby spolupracovala so zahraničnými spoločnosťami v oblasti výskumu a ťažby ropy a plynu doma aj v zahraničí. Či sa CNOOC rozhodne ešte bojovať o Unocal, zatiaľ finančný riaditeľ spoločnosti Yang Hua nepotvrdil, uviedol však, že spoločnosť sa bude zaujímať o všetky príležitosti, ktoré sa im v zahraničí ponúknu.
Ak by sa CNOOC podarilo prevziať Unocal, spoločnosť by získala prístup k bohatým ložiskám zemného plynu v Thajsku a Indonézii. Prevzatím americkej firmy by sa zásoby zemného plynu čínskej firmy zvýšili viac než dvojnásobne. Šance na prevzatie sú však podľa analytikov v prípade čínskej firmy v porovnaní so Chevronom veľmi malé. Zatiaľ čo trhová kapitalizácia CNOOC je 22 mld. USD, trhová kapitalizácia Chevronu je neporovnateľne vyššia, a to 115 mld. USD.
CNOOC sa podarilo doteraz uzatvoriť niekoľko významných obchodov. Od mája 2004 úspešne dokončila tri veľké transakcie, ktoré jej otvorili prístup k rope a zemnému plynu v austrálskych a indonézskych pobrežných vodách a umožnili ťažbu ropy v prímorskej oblasti v kanadskej provincii Alberta. Aj vďaka týmto aktivitám sa jej podarilo získať vedúcu pozíciu v oblasti ťažby zemného plynu na domácom trhu. Tieto obchody v minulom roku zvýšili jej príjmy o 30 percent na 6,7 mld. USD, pričom čistý zisk CNOOC v danom období vzrástol o 40 percent.
Lepšie skúsenosti CNOOC na zahraničných trhoch v porovnaní s jej domácou konkurenciou dávajú spoločnosti väčšie šance získať kontrakty na Západe. Navyše, v jej správnej rade majú štyria z ôsmich predstaviteľov bohaté zahraničné skúsenosti, ďalej viacerí z nich získali vzdelanie v USA. Úspechy na zahraničných trhoch jej okrem toho prináša bezproblémové predkladanie finančných správ, ktoré väčšina čínskych štátnych firiem predkladá len s veľkou neochotou.

Prognózu a kroky firmy podporujú aj analytici
Za posledných 10 rokov sa rezervy a produkcia CNOOC zvyšovali priemerne o 15 percent ročne. Počas nasledujúcich piatich rokov si spoločnosť naplánovala zvyšovať produkciu v priemere o 11 percent ročne. Jej akcie zaznamenali vlani až 30-percentný rast, pričom ázijský trh s cennými papiermi už teraz predpokladá, že do konca roka vzrastú o ďalších 30 percent.
Tieto prognózy sú podľa pozorovateľov dosť reálne, veď Čína dnes patrí medzi krajiny, kde sa spotreba energie zvyšuje najrýchlejšie na svete a je len veľmi málo pravdepodobné, že by sa prílev zahraničných investícií do krajiny, ktorý sa výrazne podieľa na jej rýchlom raste, v krátkom čase znížil. Peking očakáva, že energetická spotreba v krajine sa do roku 2020 zdvojnásobí, čo poskytuje CNOOC veľmi dobré vyhliadky do budúcnosti, uviedol Hernan Ladeuix, šéf výskumného inštitútu CLSA Asia-Pacific Markets.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 18:46