StoryEditor

Zmeny v protimonopolnej politike EÚ

24.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Európska komisia pripravuje ďalekosiahlu reformu politiky hospodárskej súťaže. V novom režime už nebude pre Európsku úniu také jednoduché trestať mamutie koncerny ako Coca-Cola alebo Microsoft za obmedzovanie konkurencie na trhu a protimonopolné úrady budú musieť omnoho viac dbať na prípadný dosah na spotrebiteľov.

Európska komisia pripravuje ďalekosiahlu reformu politiky hospodárskej súťaže. V novom režime už nebude pre Európsku úniu také jednoduché trestať mamutie koncerny ako Coca-Cola alebo Microsoft za obmedzovanie konkurencie na trhu a protimonopolné úrady budú musieť omnoho viac dbať na prípadný dosah na spotrebiteľov, uviedol v piatkovom vydaní britský ekonomický denník The Financial Times.
Najvyšší protimonopolný orgán EÚ, na čele ktorého stojí komisárka Neelie Kroesová, bude musieť byť podľa pripravovaných smerníc omnoho dôslednejší pri hodnotení reálnych ekonomických dosahov vyplývajúcich zo správania firiem, než dôjde k záveru, že nejaký podnik prekročil antimonopolné zákony. Stanovením jasnejších smerníc chce Kroesová ukončiť dlhé obdobie právnej neistoty v EÚ, ktoré trápi podnikateľov po celom svete, uviedli Financial Times.
Posun v protimonopolnej politike je v súlade s vývojom ekonomickej teórie a s tým, ako sa antimonopolné zákony uplatňujú už dlhší čas na území USA. Tu napríklad už na súde nestačí, keď vládne orgány poukazujú na to, že firma získala dominantnú pozíciu, čím strpčuje život konkurencii. Úrady musia zdokumentovať škody, ktoré tým vznikli spotrebiteľom. Firma, naopak, môže dokazovať, že posilnením dominancie spotrebiteľom v skutočnosti prospela. V Európe však zatiaľ pretrváva tradícia intervencií v záujme zachovania konkurenčného prostredia, ktorú zaviedli v Nemecku po druhej svetovej vojne.
Okrem toho sa chce EÚ viac zamerať na spotrebiteľov. Zmeny postihnú najmä článok 82 protimonopolnej legislatívy, ktorý bol základom pre niektoré najznámejšie zásahy proti firmám ako Microsoft, Coca-Cola, ďalej Michelin, IBM a Astra-Zeneca. Bol aj podkladom pre najvyššie antimonopolné pokuty na čele so sumou 497 miliónov eur, ktorú minulý rok dostal Microsoft. To, ako článok 82 komisia uplatňuje, bolo doteraz podľa pozorovateľov nejasné. Regulátor mal podľa právnikov príliš veľa priestoru na svojvoľné rozhodnutia a už sa začali stierať hranice medzi zneužívaním dominancie na trhu a bežnou podnikateľskou praxou.
Kroesová minulý mesiac potvrdila, že sa pripravuje revízia tohto článku. Dodala, že komisia sa chce zamerať na zneužívanie, ktoré postihuje spotrebiteľov, a nie konkurenciu. Praktickým dôsledkom tak zrejme bude, že firmy obvinené zo zneužívania dominancie budú môcť uniknúť trestu, ak dokážu, že ich kroky prospeli spotrebiteľom. To by napríklad mohli dokázať zlepšením kvality produktov alebo znížením cien. Takáto obrana nebola pred regulačnými úradmi EÚ v minulosti možná. Jeden z dokumentov získaných denníkom navrhuje, aby nabudúce bolo legálne také správanie dominantnej firmy, ktoré vytlačí z trhu menej efektívne podniky, a nelegálne také, ktoré zlikviduje rovnako efektívnu konkurenciu. Kritériom efektivity budú pritom náklady dominantnej firmy.
Antimonopolný odbor EÚ teraz diskutuje o plánovaných zmenách s národnými úradmi pre hospodársku súťaž. Výsledky celej debaty chce zverejniť do konca tohto roka, potvrdili predstavitelia EÚ britským novinám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:10