StoryEditor

Sony BMG stojí pred veľmi neistou budúcnosťou

17.07.2006, 00:00
Nad osudom Sony BMG sa zmráka. Luxemburský súd prvýkrát v histórii anuloval rozhodnutie Bruselu o fúzii. A zasiahol tak druhé najväčšie hudobné vydavateľstvo sveta.

Európsky súdny dvor prvej inštancie vo štvrtok prekvapivo anuloval fúziu spoločností Sony Music a BMG, ktorú firmy dokončili už pred dvomi rokmi.
Stalo sa tak prvýkrát v histórii, čo táto inštitúcia anulovala rozhodnutie Európskej komisie o fúzii. Podľa názoru sudcov komisia pri hodnotení fúzie urobila obrovskú chybu, pretože z fúzie mohlo vyplynúť monopolné postavenie. Na základe tohto rozhodnutia dal Brusel spoločnosti sedem dní na to, aby predložila príslušné dokumenty.
Príčinou bola žaloba asociácie Impala, ktorá zastrešuje 2 500 nezávislých vydavateľstiev. Tie sa obávajú, že zredukovanie počtu veľkých hráčov z piatich na štyri dáva priveľa moci do niekoľkých rúk.

Neistá budúcnosť
Brusel pri prvom schvaľovaní fúzie postupoval v presvedčení, že medzi titanmi hudobnej brandže neexistuje monopol. K tomuto presvedčeniu dospel preto, že firmy medzi sebou nezvádzajú mediálne boje a spotrebitelia majú k dispozícii nespočetné množstvo hudby a hudobných nosičov.
"Tento argument nezohľadňoval všetky údaje, ktoré mala komisia vziať do úvahy," píše sa v rozsudku.
EK potom preskúmala fúziu na pozadí zmenených trhových podmienok, predovšetkým z hľadiska rapídneho rastu možností sťahovať hudbu z internetu a na mobilné telefóny. Bude mať mesiac na to, aby fúziu schválila, uložila podmienky alebo otvorila hĺbkové štvormesačné prešetrenie, ktoré by mohlo vyústiť do zamietnutia zlúčenia.
Sony a nemecký koncern Bertelsmann, ktorý v spoločnom podniku Sony BMG vlastnia po polovici, v každom prípade mienia pozorne preskúmať rozhodnutie súdu a prípadne sa proti nemu odvolajú.
Analytici odhadujú, že Sony BMG nanovo predloží žiadosť o fúziu a ponúkne ústupky, napríklad, predaj alebo odčlenenie niektorých oblastí. Manažéri spoločnosti zatiaľ popierajú, že by sa vedenie zaoberalo konkrétnymi plánmi.

Špekulácie sa roja
Ako každé prekvapujúce rozhodnutie, aj toto rozvírilo hladinu špekulácií. Podľa denníka Financial Times Deutschland mediálny koncern Bertelsmann, ktorý vlastní v spoločnom podniku so Sony polovičný podiel, môže údajne využiť právne problémy, aby časť podniku predal alebo znížil svoj podiel.
Hoci koncern podobné špekulácie popiera, analytici sa zhodujú v tom, že peniaze potrebuje. Bertelsmann sa totiž zaviazal na urýchlené zníženie zadlženosti, ktorá dosahuje 4,5 miliardy eur, v prepočte takmer 175 miliárd korún.

Brandža sleduje vývoj
V každom prípade má rozhodnutie súdu ďalekosiahle následky. Napríklad, rokovania o predaji hudobného vydavateľstva BMG môžu zneistiť strategických investorov, ako Universal Music Group, EMI alebo Warner Music. Ak totiž už štvrtinový podiel na hudobnom trhu v čase fúzie znamená problémy, môže táto hranica vyvolať diskusie a pochybnosti protimonopolných úradov aj v súvislosti s vydavateľstvami.
Ďalším dôsledkom je zastavenie rozhovorov o fúziách v európskej hudobnej brandži. Podľa agentúry Reuters spoločnosti EMI a Warner Music pozorne sledovali prípad Sony BMG, pretože sami rokovali o fúzii. Vzhľadom na prekvapivé rozhodnutie súdneho dvora s najväčšou pravdepodobnosťou odložia rokovania.
Nemenovaný zdroj sa snaží náladu upokojiť. Ako povedal pre Reuters, komisia ešte stále môže schváliť fúziu a pripraviť tak cestu pre EMI a Warner. "Zlúčenie akýchkoľvek dvoch hráčov je možné, ak komisia neurobí chyby v analýze," tvrdí zdroj.

Manželstvo Sony a BMG nie je idylické
Spoločnosť vznikla v auguste 2004 z fúzie hudobných divízií nemeckého mediálneho koncernu Bertelsmann a japonského Sony. Firma sídli v New Yorku a je druhým najväčším hudobným vydavateľstvom sveta so šiestimi tisícmi zamestnancov. Sony BMG zastrešuje celý rad známych umelcov, napríklad, Celine Dion, Aliciu Keys, Avril Lavigne, Brucea Springsteena či Roda Stewarta. Spoločnosť vlani vykázala obrat 3,5 miliardy eur. No pokojné spolunažívanie Sony BMG je len zdanlivé. Pod povrchom to vrie a príčinou je výrazný pokles trhového podielu po zlúčení nerovných partnerov. Predseda predstavenstva Andrew Lack, ktorého nominovalo Sony, sa pred niekoľkými mesiacmi musel presťahovať do dozornej rady a na jeho miesto nastúpil nominant Bertelsmannu Rolf Schmidt-Holtz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 22:00