StoryEditor

Pre IBM u nás pracuje už dvetisíc ľudí

26.07.2006, 00:00
Len v piatich najväčších IT firmách pracuje 6 250 Slovákov, zväčša vývojárov. Dopyt je taký vysoký, že na Slovensku začína byť nedostatok softvérových inžinierov.

Americká korporácia IBM už na Slovensku zamestnáva viac ako dvetisíc ľudí. Je to najviac spomedzi všetkých u nás pôsobiacich IT firiem. Prekročenie dvojtisícového počtu pracovníkov pre HN potvrdil zdroj blízky slovenskej pobočke firmy, IBM sa odmietlo ku konkrétnemu počtu zamestnancov vyjadriť, informáciu však nepoprelo.
Ešte pred niekoľkými mesiacmi vládna investičná agentúra Sario tvrdila, že pre IBM v Bratislave pracuje 1 200 ľudí. Rýchlo však pribúdajú ďalší a IBM už čoskoro rozšíri svoje kancelárie, tvrdí zdroj. Dnes IBM sídli v bratislavskej Milenium Tower a nové kancelárie by mali pribudnúť aj vo výškovej budove Tower 115, ktorej modernizácia je pred dokončením.
Trend rýchleho rastu IT spoločností na Slovensku naznačujú aj správy od iných koncernov. Slovenská vetva korporácie Hewlett-Packard sa chystá rozširovať svoje slovenské operačné strediská, v ktorých pracujú prevažne softvéroví inžinieri. V Hewlett-Packarde dnes pracuje 850 ľudí a má ich byť 1 200.
Počítačová firma Dell čaká, že v budúcom roku bude v bratislavskom Európskom obchodnom centre zamestnávať 1 700 ľudí. "Dnes ich je vyše 1 300," počíta hovorkyňa Dellu Uršula Macher.
Obchodné centrum bude poskytovať rôzne služby pre Dell v regióne Európy, Blízkeho východu a Afriky. Pôjde o finančný manažment, marketing, technickú podporu a predaj. Šéf slovenského Dellu Veit Dengler už dávnejšie avizoval, že Bratislava by sa mala stať hlavným finančným centrom pre Dell v regióne.
Softvérový dom firmy Siemens momentálne zamestnáva takmer 1 100 vývojárov softvéru v pobočkách v Bratislave, Košiciach, Žiline a Piešťanoch. "Do konca roka 2010 plánujeme mať o štyristo ľudí viac, najmä v mimo bratislavských pobočkách," tvrdí hovorca Siemensu Tomáš Kráľ.
Firma sa snaží naspäť do regiónov prilákať odborníkov, ktorí za prácou odišli do hlavného mesta. "Nerobíme rozdiely v platovej politike medzi Bratislavou a regiónmi," tvrdí Kráľ. Podľa neho sú platy nadštandardné a porovnateľné s konkurenciou na Slovensku.
Nových ľudí sa snaží hľadať aj firma Accenture, ktorá ich dnes zamestnáva viac ako tisíc. Hlavnou činnosťou je divízia Consulting, ktorá poskytuje služby v oblasti manažérskeho poradenstva a systémovej integrácie. "Vzhľadom na náš rozvoj pribudla divízia Services, ktorá poskytuje služby v oblasti outsourcingu podnikových procesov pre klientov z celej Európy," hovorí personálna riaditeľka Accenture Zuzana Kurucová.
Ďalšou je divízia Accenture Technology Solutions, ktorá poskytuje vývoj a správu softvérových riešení šitých na mieru. Koľko ľudí ešte mienia na Slovensku zamestnať, firma nechce prezradiť. "Vzhľadom na to, že naša spoločnosť je kótovaná na Wall Street, nie je možné zverejniť presné čísla," vysvetľuje Kurucová.
Limitovaní sú podľa nej však len množstvom kvalifikovaných uchádzačov. "Slovenský pracovný trh nie je v súčasnosti plne schopný pokryť naše požiadavky," tvrdí Kurucová. Firma preto spustila projekt "IT šanca pre každého", v rámci ktorého ponúka bezplatné školenia. "Každému úspešnému absolventovi potom ponúkneme zamestnanie," dodáva Kurucová.

IT firmy a ich zamestnanci
Firma Dnes Plán
IBM 2 044 ?
Dell 1 300 1 700
Siemens PSE 1 100 1 500
Accenture 1 000 ?
Hewlett-Packard 850 1 200
Zdroj: prieskum HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 19:17