StoryEditor

Svetovou jednotkou bude Toyota

06.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Japonská automobilka Toyota Motor plánuje v budúcom roku prvý raz vo svojej histórii vyrobiť viac vozidiel v zahraničí ako v Japonsku. Firma chce v roku 2007 zvýšiť produkciu áut v zahraničí asi na 4,4 milióna. Tento rok by to mali byť presne štyri milióny áut. Na domáci trh plánuje Toyota na budúci rok dodať 4,2 milióna oproti 4,11 milióna áut v tomto roku.
Toyota tak v budúcom roku s najväčšou pravdepodobnosťou predstihne amerického giganta General Motors (GM) a vyrobí najviac áut na svete. V roku 2003 už Japonci predstihli americký Ford Motor a Toyota sa stala druhou najväčšou svetovou automobilkou z hľadiska ročného predaja áut. Podľa analytikov je na najlepšej ceste v budúcom roku vytlačiť z čela koncern GM. V novembri Toyota informovala, že v roku 2008 chce predať 9,8 milióna áut. GM vlani predal 9,2 milióna vozidiel, čo bol druhý najvyšší počet v histórii amerického koncernu.
Podľa japonských médií chce Toyota do roku 2008 v porovnaní s rokom 2005 zvýšiť svoju zahraničnú produkciu o 40 percent na päť miliónov áut. Aby dokázala udržať vysokú mieru rastu, zvyšuje produkciu v rôznych regiónoch. V tomto roku spustila prevádzku závodu v Texase a zverejnila plány na zvýšenie výroby v existujúcich továrňach v Kanade, Thajsku a Mexiku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 21:46