StoryEditor

Jednotné zdanenie nemeckých firiem

26.09.2005, 00:00

Nezávisle od toho, ako bude vyzerať nová vládna koalícia, nemeckí experti pokračujú v práci na rozsiahlej reforme zdaňovania podnikov. Špeciálna komisia nadácie Stiftung Marktwirtschaft predložila koncept nového firemného daňového zákonníka.
Podľa denníka Die Welt komisia navrhuje rozšíriť firemné dane na všetky spoločnosti a doterajšiu živnostenskú daň nahradiť novou obecnou daňou.
Akciové spoločnosti a firmy s ručením obmedzeným v súčasnosti platia 25-percentnú daň z príjmu plus v priemere 14-percentnú živnostenskú daň. Nemecko tak v rebríčku najväčšieho daňového zaťaženia v Európe stojí veľmi vysoko. Živnostníci, ktorí tvoria viac než 90 percent nemeckých firiem, platia iba daň z príjmu, ktorej sadzba sa pohybuje v rozpätí od 15 do 42 percent. Živnostenskú daň môžu zväčša spojiť s daňou z príjmu.
Komisia chce svojím návrhom dosiahnuť zníženie najvyššej sadzby pre živnostníkov na 25 až 30 percent, malé podniky so ziskami do 120-tisíc eur však majú aj naďalej platiť daň z príjmu, čím sa zabráni ich dodatočnému zaťažovaniu. "Týmto spôsobom sa môže stať koncept prijateľný aj pre remeselníkov," tvrdí expert Centrálneho združenia nemeckých remesiel (ZDH) Matthias Lfarth.
Na kritické reakcie narážajú naproti tomu plány na združenie živnostenskej dane, na ktorej však celý koncept stojí a padá. "Ak sa nepodarí vypracovať rozumnú obecnú daň, nepodarí sa celá reforma firemného zdaňovania," povedal minister financií spolkového štátu Porýnie-Falcko Gernot Mittler.
Komisia chce úplne zrušiť živnostenskú daň a nahradiť ju prirážkami k ostatným daniam, čo by zlepšilo pozíciu obcí. Podľa výpočtov komisie by tak obce vybrali na daniach až o 15 miliárd eur viac než v súčasnosti. Snem obcí však toto číslo spochybňuje a považuje plány komisie za protiústavné.
Viac však ukážu diskusie s expertmi, ktoré sa majú začať tento týždeň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 15:15