StoryEditor

Sewon spustí výrobu v Hnúšti

29.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť Sewon ECS Slovakia, ktorá patrí medzi dodávateľov kórejskej automobilky Kia na Slovensku, plánuje do konca roka spustiť výrobu v závode v Hnúšti. Včera to potvrdili zástupcovia spoločnosti.
Kórejská firma, ktorá patrí medzi popredných dodávateľov káblových zväzkov pre automobilový priemysel, už má na Slovensku závod v Lednických Rovniach. Pracuje v ňom približne osemsto ľudí.
"Môžeme potvrdiť, že do konca roka chceme spustiť výrobu v Hnúšti. Bližšie informácie však zatiaľ neposkytneme. Budú známe neskôr," dodali zástupcovia Sewonu. Zatiaľ vraj nie je celkom jasné, koľko ľudí nájde v Hnúšti prácu. Podľa nedávnych informácií plánuje spoločnosť v dohľadnom čase zamestnať na Slovensku ďalších približne tristo pracovníkov.
V septembri sa objavili informácie, podľa ktorých sa firma Sewon ECS zaujímala aj o možnosť investovať v Rimavskej Sobote. Pozornosť zástupcov spoločnosti sa vraj sústredila na prázdne haly tamojších konzervární, kde mal pôvodne spustiť výrobu nemecký Dräxlmaier, ktorý sa však napokon rozhodol investovať v Rumunsku.
V novej fabrike automobilky Kia pri Žiline teraz finišuje skúšobná prevádzka a začiatkom decembra spustia sériovú výrobu. Investícia dosiahne miliardu eur. Časom sa bude v závode vyrábať tristotisíc áut ročne, počet zamestnancov stúpne z terajších asi tisícpäťsto na tritisíc.
Investíciu však sprevádzali aj niektoré problémy. Po komplikáciách s výkupom pozemkov pre samotný závod sa spoločnosť tento rok sťažovala, že predchádzajúca vláda napriek prísľubu zamietla pomoc pre jej dodávateľov. Zástupcovia automobilky nedávno údajne vládny kabinet Roberta Fica požiadali o poskytnutie tejto štátnej pomoci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 17:49