StoryEditor

Lovci pokladov s GPS v ruke

06.11.2006, 23:00
Splniť si detský sen o hľadaní "bohatstva" umožňujú satelity.

Namiesto úvodu hádanka: Prechádza sa lesom, hľadí do zeme, sem-tam špičkou topánky otočí spráchnivený kus dreva. Kto je to?
Hubár? Pri troche fantázie by mohlo ísť aj o poľovníka stopujúceho postrelený kus či entomológa hľadajúceho nejaký nový druh mravca či iného hmyzu. Nie. Je to geocacher.
Geocaching je typickou zábavou, ktorá vznikla ako vedľajší produkt vývoja špičkových technológií. V tomto prípade ide o satelitnú navigáciu, ktorá je všeobecne známa ako GPS (Global Positioning System). Princíp je prostý: niekto niečo niekde schová, zverejní súradnice a ostatní to hľadajú. Skutočnosť až taká jednoduchá nie je.

Geo je zem a cache je skrýša
Hľadať poklad túžil v mladosti asi každý a geocaching ponúka splnenie tohto sna. Aj keď "poklad" v tomto prípade znamená napríklad zaváraninový pohár či inú uzavretú nádobu naplnenú vecami, ktoré v nej zanechal jej tvorca či hľadači, ktorí ju našli už skôr. Obsahuje aj zápisník a ceruzku, záznam o nájdení sa však zverejňuje aj na internete na stránkach venovaných tejto zábavke. Na Slovensku je to geocaching.sk, kde sú aj všetky potrebné informácie a pravidlá.
Hľadať však možno na celom svete - a potom je vhodnejšia webová adresa geocaching.com, na ktorú sa pridávajú aj údaje o nových skrýšach. A tie nie sú len na zemi, ale aj na skalách, stromoch či pod vodou. Hľadanie sa takto mení na skutočne adrenalínové dobrodružstvo.

Zabudnite na vreckový počítač
Na geocaching postačí GPS navigátor a internet. Nie každé GPS-ko je však na túto hru ideálne. Hľadač by mal byť vybavený turistickým prenosným modelom, ktorý znesie aj hrubšie zaobchádzanie a prípadné drobné nehody v prírode. Preto svoje pocket PC nechajte radšej vo vrecku saka.
Podľa Tomáša Igriniho zo spoločnosti Navigator.sk je možné použiť aj úplne jednoduché prístroje s cenou začínajúcou okolo 5-tisíc korún, ktoré hľadača podľa súradníc dovedú na potrebné miesto. "Tí pokročilejší už majú aj 20- a viactisícové navigátory s turistickými mapami. Je to výhoda, ale nie podmienka," tvrdí Igrini. GPS-ko už nie je problém zohnať ani v bazári za zlomok jeho pôvodnej ceny.
Navigátor komunikuje so satelitmi, presnejšie, s 24 umelými obežnicami Zeme. Aj preto je dôležité, aby sa mohol s nimi skontaktovať a mal teda "dobrý výhľad" na oblohu. Minimum na určenie presnej polohy je signál z troch satelitov (na zmeranie nadmorskej výšky štyroch satelitov), pri optimálnych podmienkach sa však môže spojiť až s polovicou ich celkového počtu.
Je preto zrejmé, že v lese s hustým porastom či v meste s vysokými budovami môže nastať problém. A je rozdiel, či navigátor určí polohu s rozptylom tri alebo dvadsať metrov. Pri hľadaní čerpacej stanice to neprekáža, objavenie skrýše v geocachingu však poriadne skomplikuje.

Aj u nás je čo hľadať
Na Slovensku sú už stovky skrýš so zverejneným waypointom (teda súradnicami), "napríklad Bratislava je nimi doslova zahltená", hovorí Igrini. Väčšina z nich je na prírodne alebo kultúrne zaujímavých miestach. Začínajúci hľadač by mal najprv niekoľko skrýš objaviť a až potom založiť svoju. Nebývajú len tak pohodené v lese, treba si aj uvedomiť, že v chránených oblastiach nie je ich zriaďovanie povolené.
Podľa náročnosti sa caches delia na päť stupňov, 1 je najľahší a 5 najnáročnejší. "Viem si teda vybrať, či mi bude hľadanie trvať hodinu, alebo celý deň s tým, že sa aj zablatím alebo budem musieť loziť napríklad po stromoch," tvrdí Igrini. A potom si už stačí len zobrať GPS a vyraziť na lov "pokladov".

Niektoré druhy skrýš
Tradičná
- nádoba (pohár, škatuľa) naplnená rôznymi predmetmi (nesmú to byť drogy, alkohol, cigarety a pod.) s blokom a ceruzkou. Súradnice určujú jej presnú polohu.
Multicache - skrýšu možno objaviť až po prejdení viacerých stanovíšť a splnení pokynov. Súradnice teda určujú len presnú polohu prvého stanovišťa.
Neznáma - nemá stanovený účel alebo je prekvapením pre hľadača.
Virtuálna - odmenou po nájdení je nejaké výnimočné miesto (nejde o hmatateľnú skrýšu).
Mystery - na lokalizáciu je potrebné vyriešiť úlohu - hádanku, hlavolam. Riešenie poskytne súradnice skrýše.
Webcam - cieľom je dostať sa do záberu kamery (napríklad v parku), uložiť si pomocou priateľa obrázok, a tým zaznamenať svoju návštevu.
Event - waypoint je miestom stretnutia geocacherov.
Earthcache - najčastejšie prírodný úkaz, ktorého návšteva má edukatívny charakter.

Čo dokáže GPS
Dnešné turistické GPS-ká nie sú už len obyčajnými navigátormi. Okrem presnej lokalizácie miesta dokážu aj merať rýchlosť pohybu. Pamätajú si prejdenú trasu, a tak sa turista v prípade potreby dokáže vrátiť späť. Keďže vedia, kedy vychádza a zapadá slnko, dokážu určiť, či sa do cieľa dostane ešte za svetla. Po stiahnutí alebo kúpe turistickej či inej mapy dokáže viesť majiteľa po trasách bez potreby pozerať do papierovej mapy či na značky.
Okrem turistických navigátorov sú všeobecne známe aj GPS-ká používané v autách, na mori či pre cykloturistov. Sú však aj špeciálne modely napríklad pre rybárov či poľovníkov, ktoré na základe fáz mesiaca vypočítajú optimálny čas na lov. Pre paraglajdistov odmerajú výšku, určia svetové strany aj barometrický tlak. Športovcom sú zasa určené prístroje, ktoré dokážu monitorovať činnosť srdca a uchovávať aj niekoľko rokov denné tréningové štatistiky. Vo veľkostiach blížiacich sa náramkovým hodinkám pri nemapových GPS až po sedempalcové displeje v automobiloch a v cenách od päť až po niekoľko desiatok tisíc si možno vybrať prístroj, ktorý presne splní potreby užívateľa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 04:46