StoryEditor

Poliakom zdraželo Slovensko

02.10.2007, 00:00
Poľským turistom, najpočetnejším návštevníkom severného Slovenska, sa predražili dovolenky v našich turistických centrách.

Kým vlani v lete dostali za tisíc zlotých v zmenárni zhruba 9,5 tisíca korún, tento rok im rovnaký dovolenkový rozpočet vystačil len na 8,8 tisíca korún.
Vo Vysokých Tatrách tento rok klesol počet ubytovaných poľských návštevníkov, pribudlo však jednodňových turistov, ktorí sú ubytovaní mimo turistického centra. Znamená to, že Poliaci si hľadajú lacnejšie ubytovanie v okolí. V budúcnosti by mali Tatry zdražieť aj pre Slovákov, keď služby začnú ponúkať zmodernizované turistické centrá.

Poliaci nešetria
Obchodníci si napriek tomu pochvaľujú, že Poliaci nešetrili. Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry hovorí, že uplynulá sezóna bola najlepšou za uplynulých päť rokov. "Rok 2002 bol rokom s najsilnejším kurzovým pohybom v prospech poľského zlotého. Odvtedy návštevnosť klesla, no opäť má stúpajúcu tendenciu," vysvetľuje šéf združenia Peter Chudý.
Poliaci sú pre severné Slovensko kľúčovou zahraničnou klientelou. Danka Velecká z marketingu Tatranských lanových dráh odhaduje, že tvoria zhruba tretinu cudzincov v Tatrách. "V lete sme zaznamenali rovnaký počet Čechov a Poliakov, v zime jednoznačne dominujú Poliaci," hovorí Velecká.
Silnejúca koruna Poliakov od dovolenky na Slovensku neodrádza. "Výrazné posilnenie sme pocítili v jednodňovej turistike vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Je to výsledok vyššej kvality služieb a najmä dvojročného propagačného programu v Poľsku," vysvetľuje Velecká s tým, že v tomto roku stúpol počet klientov na lanovkách o desatinu.

Prelomový rok 2008
Tatry sa pripravujú na nárast počtu návštevníkov. Rekonštrukciou ubytovacích a reštauračných zariadení sa má dosiahnuť vyšší
štandard a tým prilákať solídnejšiu klientelu, avšak ceny budú rásť. Ubytovacie zariadenia tento rok využilo o 5,5 percenta viac ľudí ako vlani, počet jednodňových turistov stúpol o 15 percent.
Tatranskí hotelieri očakávajú, že budúci rok bude prelomový a počet postelí po rokoch prvýkrát stúpne. Hotely a ubytovne totiž prechádzajú vlnou rekonštrukcií, na budúci rok sa však očakáva otvorenie viacerých zariadení. Počet postelí klesal postupne, začiatkom 90. rokov minulého storočia bolo v Tatrách ešte 12-tisíc lôžok pre turistov. Hotely v Tatrách sa prispôsobujú rastúcim nárokom na kvalitu ubytovania. Časť z nich prestavujú na apartmánové bytové domy, byty predávajú súkromným majiteľom.
O prílev turistov do Tatier sa začali starať aj letecké spoločnosti. Pred mesiacom vybavili na popradskom letisku 41,5-tisíceho cestujúceho, čo bol rovnaký počet ako za celý minulý rok. Do konca tohto roka by malo letisko pod Tatrami vybaviť približne 54-tisíc pasažierov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 00:13