StoryEditor

Valentovič slávi triumf: poisťovne bez ziskov

09.08.2007, 00:00
Zdravotné poisťovne v boji s vládou dostali prvý úder. Kabinet Roberta Fica včera rozhodol, že poisťovne si nebudú môcť nechávať zisk - ten budú musieť vrátiť do zdravotníctva.

"Sú to inštitúcie, ktoré pracujú vo verejnom záujme s verejnými prostriedkami," vyhlásil včera minister zdravotníctva Ivan Valentovič (za Smer-SD).

SNS a HZDS bez pripomienok
Novela zákona o zdravotných poisťovniach tiež obmedzí ich správny fond - na prevádzku siete pobočiek či marketingové aktivity budú môcť použiť len tri percentá z peňazí zo zdravotného poistenia namiesto štyroch. Ušetriť sa má tak zhruba miliarda ročne.

Fico tvrdí, že k zmenám nemali koaliční partneri žiadne pripomienky - novelu podporili aj ministri za ĽS-HZDS a SNS.

Súkromné poisťovne sú proti - tvrdia, že je to krok k vytvoreniu systému jedinej zdravotnej poisťovne, ktorá by patrila štátu. Fico však tvrdí: "Tento zákon nemení nič na počte poisťovní."

Pokračovanie na súde
Minister ani premiér sa neobávajú, že by škrty v peniazoch pre poisťovne skončili po schválení v parlamente na súde. Súkromné zdravotné poisťovne však včera potvrdili, že sú pripravené chrániť svoje investície pred medzinárodnými súdmi. "Stanovisko sme nezmenili," potvrdil prezident Združenia zdravotných poisťovní Igor Dorčák. Za istých okolností by mohli žiadať ako odškodné až 30 miliárd korún.

Na súd má namierené aj opozícia. Šéfka poslancov KDH Mária Sabolová hovorí, že zákaz zisku je na hrane ústavnosti. "Ak to prejde v takej podobe, ako to minister sľúbil, bude to mať podľa mňa dohru na Ústavnom súde," povedala pre HN.

01 - Modified: 2003-06-05 09:34:52 - Feat.: 0 - Title: Vyrobili o tretinu viac energie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 15:44