StoryEditor

SR bude spolupracovať s Ukrajinou na tvorbe satelitného systému Galileo

23.11.2005, 13:11
Autor:
TASRTASR

Koordinácia a rozšírenie spolupráce medzi Európskym spoločenstvom (ES) a Ukrajinou pri tvorbe civilného globálneho družicového navigačného systému Galileo je predmetom dohody, ktorú dnes schválila vláda SR. Slovensko sa na tvorbe Galilea podieľa ako jeden z členov ES.
Dohoda sa dotýka všetkých aspektov civilného využitia družicového systému Galileo a stanovuje pravidlá a rámce pre spoluprácu v oblasti výskumu a vývoja priemyselných aplikácií, štandardizácie, regulačných opatrení, frekvenčného spektra, výmeny informácií, bezpečnosti, obchodu a finančného krytia kooperácie.
Galileo je európsky družicový navigačný systém, ktorý bude ponúkať služby určené na verejné použitie. Koncom októbra 2003 bola uzatvorená dohoda medzi ES a jeho členskými štátmi a Čínskou ľudovou republikou o vzájomnej spolupráci. Táto dohoda naštartovala záujem ďalších tretích strán o spoluprácu. Rovnakú dohodu s Ukrajinou podpíšu aj ostatní členovia ES.
V systéme Galileo ide predovšetkým o určovanie pozície, služby pre komerčné využitie, služby spojené so záchranou života - najmä v námornej, leteckej a železničnej doprave, služby pre použitie orgánov štátnej a verejnej správy, napríklad pre políciu a colnú správu. Systém Galileo bude pozostávať z 30 družíc umiestnených vo výške asi 24 000 km, čím by mal byť pokrytý celý povrch Zeme.
Program Galileo má tri fázy. Prvá fáza vývoja a overovania trvala od roku 2002 do 2005, fáza budovania a inštalácie družíc a súvisiacich pozemských zariadení je naplánovaná na obdobie 2006 až 2007 a fáza komerčnej prevádzky by sa mala začať v roku 2008. Celkové náklady na projekt sú odhadnuté na 3,2 miliardy EUR, čo je viac ako 123,8 miliardy SKK.
Dohoda sa podpisuje na obdobie 5. rokov a po spoločnej dohode je možné predĺžiť ju.
(1 EUR = 38,701 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 13:58