StoryEditor

Arcelli: Dostavba 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce je pre nás výzvou

26.09.2006, 17:36
Autor:
TASRTASR

Slovenské elektrárne (SE), a. s., pokračujú v príprave dostavby 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce (EMO). "Dostavba dvoch blokov v Mochovciach je pre nás veľkou výzvou a mala by prispieť k energetickej bezpečnosti krajiny a rastu slovenského jadrového priemyslu," uviedol dnes na konferencii SES 2006 generálny riaditeľ SE Marco Arcelli.
Pri rozhodovaní SE diskutujú nielen s Úradom jadrového dozoru (ÚJD) a starostami okolitých obcí, ale aj s dodávateľmi, s ktorými boli podpísané zmluvy v minulosti. "Na príprave projektu spolupracuje 400 technikov, expertov a finančníkov," spresnil Arcelli a dodal, že kvôli projektu bola vymenovaná aj bezpečnostná rada pozostávajúca zo 6 expertov z rôznych krajín. "Zaoberá sa bezpečnostnými otázkami a vydáva odporúčania," doplnil.
Podľa prezidenta Slovenského jadrového fóra Tibora Mikuša, kvalifikované rozhodnutia v prospech dostavby Mochoviec už padli dávno. "Vývoj na trhu ukazuje, že Slovensko tento zdroj energie potrebuje. Nebude to zdroj, ktorý bude hovoriť v prospech exportnej schopnosti alebo tranzitnej schopnosti Slovenska, ale bude to veľmi jednoduchá substitúcia toho, čo bude odstavené," povedal.
Cieľom konferencie, ktorú Mikuš otváral, je napomôcť dosahovaniu dobrých riešení v oblasti energetiky aj prostredníctvom udržiavania dialógu v odbornej obci a dialógu s politikmi. "S expertmi z oblasti energetiky sme hovorili o ekonomike ako celku, dlhodobej perspektíve a o minimálnych vplyvoch zdrojov energie na životné prostredie," spresnil Mikuš. Účastníci konferencie sa zhodli i na tom, že je potrebné pripraviť novú energetickú stratégiu pre bezpečné dodávky energií s výhľadom do roku 2030.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 15:59